- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Варнице на релацији Софија – Скопље: Пале критике, помињу се Србија и Русија

CC0 / Pixabay / Заставе Македоније и Бугарске
Заставе Македоније и Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Пратите нас
Бивша министарка спољних послова Бугарске Екатерина Захариева оштро је данас критиковала предлог председника Северне Македоније Стеве Пендаровског да се забрани улазак у земљу појединим држављанима Бугарске и оптужила га да, како је навела, "служи интересима Србије и Русије на Балкану".
Сматра да актуелна македонска власт превише добронамерно гледа на нападе на припаднике бугарске заједнице у Северној Македонији и истакла да извињења и обећања званичног Скопља нису довољна, те да је неопходна конкретна реакција званична Софије.
Захариева, која је сада председница Комисије за спољну политику у бугарском парламенту, сматра да својим изјавама македонски председник Стево Пендаровски не штити интересе државе, већ, како је навела, "служи интересима Србије и Русије на Балкану", као и да кочи развој односа Софије и Скопља.
"Бугарска мора да има врло дефинитивну и оштру реакцију на изјаву председника Пендаровског. Нажалост, ово није први пут да даје оштре изјаве које не помажу развоју билатералних односа. Силно се надам да македонска влада неће поштовати његов захтев, јер ће то много више ескалирати билатералне односе. То ће послужити оним бугарским политичарима који не желе да их пусте на територију РСМ. Неки од њих такође не помажу нормализацији односа", рекла је Захариева, пренео је скопски портал Слободни Печат.
Она је за данас сазвала седницу Комисије за спољну политику на којој ће бити саслушан амбасадор Бугарске у Македонији Ангел Ангелов.
"Веома је важно да се од њега из прве руке чује какав је пут за нормализацију односа, каква би требало да буде бугарска реакција, да се чује став народних представника и шефа дипломатије", рекла је Захариева.
Слаже се, казала је, да односи између две земље , подразумевају сарадњу званичних власти у Сккопљу, јер "без њихове помоћи ескалира тензија према македонским Бугарима."
Она је посету шефа македонске дипломатије Бујара Османија претученом Христијану Пендикову, секретару бугарског културног центра у Охриду, 19. јануара, који је на лечењу у Софији, окарактерисала "покушајем смиривања ситуације".
"Чули смо извињење од министра Османија, али не и од њиховог премијера", навела је Захариева, која сматра да су Бугари у Северној Македонији угрожени и да живе у неизвесности.
"Чињеница је да се Христијан Пендиков не осећа безбедно и да се плаши да се врати. Чињеница је да је више волео да се лечи у Бугарској. То је такође врло индикативно за његово поверење у ове посете и речи. То није ништа, потребна су дела, а не речи", рекла је.
Захариева, преноси портал, инсистира да македонске власти избришу и спискове са именима македонских Бугара који садрже њихове бројеве социјалног осигурања и адресе, а не да се "праве као да их нема".

Радев прети покретањем свих европских механизама против Северне Македоније

Председник Бугарске Румен Радов запретио је данас активирањем свих европских механизама против, како је навео, окончања антибугарске мржње и хистерије у Северној Македонији.
Радев је то рекао коментаришући предлог свог македонског колеге Стеве Пендаровског да власти забране улазак једног броја бугарских држављана у Северну Македонију, међу којима су и неки европосланици, пренео је портал скопске ТВ Телме.
Пендаровски је после јучерашње седнице Савета за безбедност да је препоручио да се појединим држављанима Бугарске забрани улазак у Северну Македонију, а посебно на дан обележавања рођења Гоце Делчева.
Пендаровски је рекао да су све анализе надлежних безбедносних служби показале да ће 4. фебруар бити догађај високог безбедносног ризика јер су организоване структуре у Бугарској мобилисане да подрже организовани долазак у Скопље више лица, која воде антидржавне кампање према Северној Македонији.
Радев је, каже, очекивао да ће институције у Северној Македонији доказати да не само да нису део антибугарске кампање, већ и да се активно боре против тога.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала