- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши бугарски министар: Парламент узима реакторе за нуклеарку које је Америка одбацила

CC BY-SA 4.0 / Википедија / Нуклеарна електрана "Козлодуј"
Нуклеарна електрана Козлодуј - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Бугарска социјалистичка партија „Препород“ се обратила Уставном суду због одлуке парламента да изгради нуклеарну електрану „Козлодуј“ чији су нуклеарни капацитети рађени по технологији америчког реактора АР1000 компаније „Вестингхаус електрик“.
Према одлуци Народне скупштине влада ће почети преговоре са САД на тему имплементације америчке технологије.
Бивши министар економије, посланик социјалистичке партије Бугарске Румен Гечев се не слаже са одлуком парламента. Истакао је да компанија „Вестингхаус електрик“ није америчка, јер су у октобру 2022. године компанију откупиле две канадске компаније „Камеко корп“ и „Брукфилд рињувабел партнерс“. „Вестингхаус електрик“ је 2017. године банкротирао, а тада је био у власништву јапанске компаније „Тошиба корп“.

„Ви мислите да би Американци продали профитабилну и просперитетну компанију да је она доносила добит? Тим пре што је реч о нуклеарној енергетици“, изјавио је Гечев.

Раније је бивши министар негодовао због одлуке Бугарске да замени гориво „Росатома“ за нуклеарну електрану за гориво од „Вестингхауса“. Према његовим речима, ово се гориво у прошлости показало као лоше. Чешка се почетком 2000-их година у нуклеарној електрани „Темелин“ суочила са тим да гориво није одговарало условима рада нуклеарне електране.
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
РЕГИОН
Бивши бугарски политичар: Не можемо бити чланица ЕУ и да истовремено градимо руску нуклеарку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала