- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугари прете комшијама из Северне Македоније судбином краља Александра Карађорђевића

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Бугарске
Застава Бугарске  - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Вето против ступања Северне Македоније у Европску унију треба повући, изјавио је на конференцији за новинаре оснивач Бугарске парламентарне партије „Постоји такав народ“ Слава Трифонов.
Према његовим речима, то је једини начин да се Македонци натерају да слушају Бугаре.

„Ово је једини начин, захваљујући коме се може прекинути та антибугарска кампања која се одвија код наших суседа и поприма огромне размере“, изјавио је данас лидер партије.

Напетост међу земљама обновљена је прошле недеље када је у Охриду претучен секретар бугарског културног клуба „Цар Борис III“ Христијан Пендиков.
Према речима пријатеља Пендикова, неколико дана пре напада добијао је претње. Након оног што се догодило, Пендиков је авионом Владе транспортован у Бугарску.

Инцидент је изазвао оштру реакцију званичника. Председник Бугарске Румен Радев говорио је о систематским кршењима права Бугара у Северној Македонији и усађивању мржње према њима. Он је подсетио на обавезе суседа према ЕУ.

Према речима бугарског посланика у европском парламенту Андреја Ковачева, инцидент се догодио јер младић није крио да је Бугарин и да ради у бугарској културној установи.
Други посланик у европском парламенту, копредседник ВМРО БНД Ангел Џамбаски, познат по својој реторици на адресу суседа, коментаришући предлог македонског председника Стева Пендаровског да ће му забранити улазак у земљу, огласио се претњом, коментаришући предлог македонског председника Стева Пендаровског да ће му забранити улазак у земљу, бугарски политичар је подсетио на судбину краља Александра Карађорђевића.
Активиста ВМРО Владо Черноземски је 1934. године у знак протеста против угњетавања бугарског становништва Вардарске Македоније убио српског краља Александра Карађорђевића.
„Многи други људи покушали су да забране улазак лидерима ВМРО у Македонију и као последњи резултат тога постало је оно што се десило са југословенским, српским краљем Александром Карађорђевићем. Према томе, хајде да учимо лекције из историје, ако буде покушаја да нам се забрани улазак у Македонију, нека погледају историју и извуку поуке из ње“, изјавио је Џамбаски за „НОВА“ 24. јануара.
Министарство иностраних послова Северне Македоније оштро је осудило изјаву бугарског посланика у европском парламенту.
Бугарски МИП је 25. јануара објавио да ће земља прекинути заједничке пројекте са Северном Македонијом док суседи не испуне обећање и не одустану од језика мржње и укључивања Бугара у Устав. Бугарски амбасадор Ангел Ангелов такође ће се вратити у Скопље тек када у земљи буду осуђени учесници напада на бугарске клубове и претученог Христијана Пендикова.
Председник ВМРО ДПМНЕ у Северној Макеоднији Христијан Мицкоски сматра да Бугарска почиње сукоб из фазе Хладног рата док је, истовремено, Скопље у прошлости учинило много уступака.
Прошлог лета је бугарски парламент гласао за укидање вета на почетак преговора о ступању суседне земље у ЕУ, сагласивши се с предлогом Француске о регулисању несугласица са обе стране. Заузврат, Бугарска је тражила да Северна Македонија испуни Споразум о добросуседским односима и уношењу Бугара у устав земље.
Заставе Македоније и Бугарске - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
РЕГИОН
Варнице на релацији Софија – Скопље: Пале критике, помињу се Србија и Русија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала