- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугари бесни: Аушвиц је ослободила Црвена армија, а не савезничке снаге

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЗаробљеници у логору у Аушвицу
Заробљеници у логору у Аушвицу - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Бугарска социјалистичка партија одала је почаст сећању на жртве Холокауста, положивши цвеће на споменик Совјетској армији у Софији. Многе Бугаре је, међутим, разљутило то што се и у Софији и Европи прећуткује пресудна улога Црвене армије у ослобађању логора смрти Аушвиц.
Он је позвао да се никада не забораве трагични догађаји који су се догодили тих година.
„Положили смо цвеће на споменик Совјетске армије и поново поручили да памтимо. Настављамо да помињемо трагичнe причe жртава Холокауста како би нове генерације знале да се овакав геноцид ни за шта на свету више не сме дозволити. Никада више! На овај дан 1945. године војници Црвене армије ослободили су преживеле из нацистичког концентрационог логора Аушвиц“, истакао је он.
Таков је подсетио да је првог новембра 2005. године Генерална скупштина Уједињених нација прогласила овај дан званичним Међународним даном сећања на жртве Холокауста.
Фотографије са догађаја објавио је на својој страници на друштвеним мрежама председник градског одбора социјалиста Софије Иван Таков, као и руска амбасада.
Испод објаве неки корисници су изразили огорченост, јер се у медијима данас не помиње Црвена армија.

„Данас смо чули да су Освjенћим, наводно, ослободиле савезничке снаге. Према подацима, логор смрти ослободила је 60. армија фронта маршала Коњева! А, ‘савезници’ су стајали на својим положајима“, написала је једна корисница на друштвеним мрежама.

Испод објаве другог социјалисте Калојана Паргова, део коментатора је такође огорчен одлуком Пољске да на меморијални догађај у част ослобађања Освјенћима не позову руског амбасадора.

„Црвена армија је спасила Јевреје, руске ратне заробљенике, Роме и остале који су доспели у највећу фабрику смрти, Освјенћим, и бестидни Пољаци нису позвали руску делегацију на 78. годишњицу ослобађања, а највећи део од њих чине синови и унуци њихових ослободилаца! Нека је срам и стид Пољаке и Европску унију!“, истакла је друга корисница.

Неки корисници су и на својим личним налозима изразили жаљење што улогу СССР у победи над нацизмом прећуткују, укључујући и бугарске политичаре (данас је бугарски председник Румен Радев само поменуо да Бугарска током Другог светског рата није дала да се у концентрационе логоре пошаљу њени грађани јеврејског порекла).
„Зашто се бугарски политичари боје да помену имена Црвене армије и Русије која је спасила свет од нацистичке куге? Зар недостатак сопственог става, подстакнут новим методама и директивама наших господара из ЕУ, који нас тера да игноришемо истину да бисмо били „достојни Европљани“, чини част бугарској политичкој елити?“, запитала се још једна корисница.
У пољском Освјенћиму данас је обележена 78. годишњица ослобођења нацистичког логора Аушвиц-Биркенау, међутим, ниједан руски званичник није позван да присуствује овом догађају.
Аушвиц су 27. јануара 1945. године ослободиле трупе Црвене армије. Процењује се да је током Другог светског рата у логору убијено од једног до четири милиона заробљеника. Близу 1,4 милиона људи, од којих око 1,1 милион Јеврејa, убијено је у „Аушвицу“ од 1941. до 1945. године.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
РУСИЈА
Путин: Русија води политику која спречава да се злочини попут Холокауста понове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала