- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Обележена годишњица ослобођења логора Аушвиц – без присуства ослободилаца

© Sputnik / Предраг ЈовићЛогор Аушвиц у Пољској
Логор Аушвиц у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
У пољском Освјенћиму данас се обележава 78. годишњица ослобођења нацистичког логора Аушвиц-Биркенау, међутим, ниједан руски званичник није позван да присуствује овом догађају.
У логору су се окупили преживели из Аушвица, представници пољских власти, јеврејских организација и бројних дипломатских корупса, међутим, позив овом догађају није пристигао ни на адресу руске амбасаде у Варшави, а самим тим ни амбасадору Русије у Пољској Сергеју Андрејеву.
Претходних година на обележавању ове годишњице увек би присуствовали и представници Русије и Израела који би се обратили свим присутним, додуше прошле године то није био случај јер је програм био скраћен због епидемиолошких мера које су у Пољској биле на снази.
Упркос одлуци пољских власти да не позову представнике Русије, руски конзул у Кракову намерава да положи венац на територији музеја и код споменика погинулих логораша, као и на градском гробљу где су сахрањени совјетски војници који су дали своје животе ослобађајући логор.
Иначе, поводом годишњице ослобађања Аушвица свим присутним на том догађају обратио и председник Русије Владимир Путин који је у телеграму поручио да злочини које неонацисти данас спроводе над цивилима у Украјини говоре о томе да су они заборавили лекције из историје, као и да се сада против те појаве јуначки боре руски војници.
Аушвиц су 27. јануара 1945. године ослободиле трупе Црвене армије. Процењује се да је током Другог светског рата у логору убијено од једног до четири милиона заробљеника. Близу 1,4 милиона људи, од којих око 1,1 милион Јеврејa, убијено је у „Аушвицу“ од 1941. до 1945. године.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
РУСИЈА
Путин: Злочини неонациста у Украјини говоре да су заборављене лекције из историје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала