- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров оптужио Запад: Вашингтон и ЕУ желе да обнове колонијализам у Африци

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Вашингтон и европске државе захтевају од афричких држава да не сарађују са Москвом и на тај начин настоје да обнове колонијалну зависност Африке, министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„Знамо да се у Африци редовно појављују америчке, британске и друге европске делегације које упорно захтевају од афричких земаља да не сарађују са Русијом, да не искачу из заједничке дисциплине којом Запад сматра успостављање колонијалне зависности, али у новом облику“, рекао је Лавров након посете Еритреји.
Министар је уједно истакао да афрички континент има огроман потенцијал за економски развој.
„Најбогатији континент, између осталог и у погледу природних ресурса који су експлоатисани дуги низ векова. Запад и данас жели да задржи своју експлоататорску политику према Африци", констатовао је Лавров.

Развој нових центара политичке моћи – незаустављив

Лавров је рекао да никакви хибридни ратови које покрећу западне земље, укључујући и онај који су покренули у Украјини, неће успети да зауставе развој нових центара економске и политичке моћи. Шеф руске дипломатије је поручио да „сат мултиполарне историје откуцава у правом смеру“.
„Формирање мултиполарног света је објективан и незаустављив процес. Иако колективни Запад, НАТО и Европска унија, који су у потпуности под контролом Америке и даље покушавају да преокрену овај процес, то су узалудни напори“, рекао је шеф руске дипломатије.
Како је додао, земље као што су Кина и Индија већ су престигле САД по много чему.
„Турска, Египат, земље Персијског залива, Бразил и друге земље Латинске Америке развијају се као утицајни, независни центри. Све су то будући центри мултиполарности“, рекао је Лавров.
Седиште Организације уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
РУСИЈА
Оптужују Москву за сопствене грехе: Русија одбацује измишљотине Запада о присвајању афричких ресурса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала