- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: Летонском амбасадору наређено да напусти Русију у року од две недеље

© AP Photo / Dmitry LovetskyМинистарство иностраних послова Руске Федерације
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Москва је изразила протест Риги због снижавања нивоа руско-летонских односа и наложила је амбасадору Летоније Марису Ријекстиншу да напусти Русију у року од две недеље, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.
У саопштењу се истиче да је 27. јануара у МИП Русије позван отправник послова Летоније због одлуке Риге да снизи ниво руско-летонских дипломатских односа.
„Руска страна испољила је одлучан протест. Истакнуто је да то што се овај корак образлаже некаквом ‘солидарношћу’ са другим балтичким земљама није прихватљиво. Оне су ‘солидарне’ у другом: у тоталној русофобији и жељи да постану иницијатори непријатељских корака према Русији, што подржавају Сједињене Америчке Државе и неке друге нама непријатељске земље“, саопштило је Министарство.
МИП је нагласио да је отправник послова обавештен да иако је недавно донета принципијелна одлука, Русија не сматра да је потребно да се чека до датума који је Рига назначила (24. фебруар) да дипломате заврше своје мисије, већ летонски амбасадор треба да напусти Русију у току две недеље.
Према саопштењу ресора, „провокациони демарш летонских власти о снижавању нивоа дипломатских односа имаће последице“.
Истовремено руски МИП је подвукао да сву одговорност за тренутну ситуацију сноси државно руководство Летоније.
Министарство је закључило да су односи умногоме уништени „деструктивном линијом владајуће елите Летоније, укључујући потпуно чишћење информативног простора на руском језику, као и ликвидацију совјетског меморијалног и културног наслеђа, кривично гоњење сународника“.
Претходно је летонско Министарство иностраних послова саопштило да Летонија тражи да руски амбасадор Михаил Вањин напусти земљу до 24. фебруара ,а у истом року Русију ће напустити летонски амбасадор Марис Ријекстинш.
Подсетимо, шеф дипломатије Едгарс Ринкевичс саопштио је да је Летонија одлучила да снизи ниво дипломатских односа са Русијом од 24. фебруара.
Застава Летоније - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2023
РУСИЈА
Откривен документ: Летонија жели уништење Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала