- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Злочини неонациста у Украјини говоре да су заборављене лекције из историје

© Sputnik / Павел Бедняков / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Злочини које неонацисти спроводе над цивилима у Украјини говоре о томе да су они заборавили лекције из историје, саопштио је руски председник Владимир Путин.
„Заборављање лекција из историје доводи до понављања страшних трагедија. Доказ за то су злочини над цивилима, етничка чишћења, казнене акције које неонацисти организују у Украјини. Против тог зла се сада јуначки, раме уз раме боре наши војници“, наводи се у телеграму који је Путин адресирао организаторима и учесницима догађаја посвећених Међународном дану сећања на жртве холокауста и 78. годишњици од када је Црвена армија ослободила затворенике концентрационог логора Аушвиц .
Путин је подсетио да је тада, 1945. године „варварске планове нациста прекинуо пре свега совјетски народ који се изборио за слободу и независност отаџбине и који је спасао јеврејски и друге народе од тоталног уништења и поробљавања“.
Руски лидер је истакао да Русија жали за милионима људи који су погинули током Другог светског рата – Јеврејима и представницима других националности који су стрељани, мучени, умрли од глади и болести.
Аушвиц су 27. јануара 1945. године ослободиле трупе Црвене армије. Процењује се да је током Другог светског рата у логору убијено од једног до четири милиона заробљеника. Близу 1,4 милиона људи, од којих око 1,1 милион Јеврејa, убијено је у „Аушвицу“ од 1941. до 1945. године.
Војник Црвене армије, који је учествовао у ослобађању Аушвица, војни ветеран Иван Мартинушкин - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2020
Херој Црвене армије о ослобађању „Аушвица“: И ми смо могли бити у њиховој кожи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала