- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Опасно раскршће: Нешто дубоко није у реду у односу Запада према нацизму

© Sputnik / Б.ФишманЗатвореници Аушвица у првим минутима након ослобођења логора од стране Совјетске армије.
Затвореници Аушвица у првим минутима након ослобођења логора од стране Совјетске армије. - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Избегавање званичне Варшаве да позове руску делегацију на комеморацију поводом ослобођења Аушвица показује да се Европа налази на опасном раскршћу јер је све уочљивија рехабилитација идеологије нацизма и њених истакнутих заговорника.
Руски амбасадор у Пољској Сергеј Андрејев изјавио је да другу годину заредом амбасадор Русије није позван на комеморацију у Аушвицу, која се организује сваке године под покровитељством пољског председника Анджеја Дуде.
Међународни дан сећања на жртве Холокауста у знак сећања на дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, обележава се 27. јануара.
© Sputnik / Б.ФишманСовјетски лекари и представници Црвеног крста међу децом-затвореницима логора смрти у првим сатима након његовог ослобођења од нацистичких џелата у Аушвицу
Совјетски лекари и представници Црвеног крста међу децом-затвореницима логора смрти у првим сатима након његовог ослобођења од нацистичких џелата у Аушвицу - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Совјетски лекари и представници Црвеног крста међу децом-затвореницима логора смрти у првим сатима након његовог ослобођења од нацистичких џелата у Аушвицу

„На опасном раскршћу“ – у Европи све уочљивија рехабилитација нацизма

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, у знак сећања на дан када су војници совјетске Црвене армије ослободили Аушвиц.
Нешто дубоко није у реду са односом Европе и западног света према нацизму јер се представнику народа који је ослободио Аушвиц и поднео највеће жртве у борби против нацизма не дозвољава поклоњење жртвама нацизма, каже за Спутњик академик Славенко Терзић, историчар.
„Све уочљивија је рехабилитација идеологије нацизма и њених истакнутих заговорника и у Европи и на Балкану. Бојим се да се Европа постепено све више надвија пред познатим, старим нацистичким понором и да доводи у питање своје класичне темељне вредности. На опасном смо раскршћу“, оценио је Терзић.

Хладноратовска тенденција минимизирања улоге Црвене армије

Историчар др Момчило Павловић сматра да у садашњости живимо прошлост и да се данашњи догађаји учитавају на прошле догађаје. Тенденција о минимизирању улоге Црвене армије није од јуче и она је део хладног рата, што значи да потиче од касних четрдесетих година прошлог века.
Та тенденција посебно је убрзана победом Запада у хладном рату, па додатно осамостаљивањем од источног лагера бивших социјалистичких земаља које су мање или више листом окренуте против дојучерашњих савезника, пре свега Русије, уз ширење тог победничког ликовања Запада у хладном рату.
„Све то скупа одражава се и на културу сећања и уопште на улогу Црвене армије и ти политички разлози утицали су пре свега да се руска делегација, без обзира на кључни допинос и у победи над фашизмом и у сламању Хитлерове војне машинерије, не зове на такве церемоније и то ће се вероватно наставити и у будућности“, закључио је Павловић.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
РУСИЈА
Путин: Русија води политику која спречава да се злочини попут Холокауста понове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала