- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Спутњик на сету филма „Круна“: На овом броду љубав и човечност су изнад свега /фото/

© Фото : Спутњику уступила продукција филма КрунаСа снимања филма Круна
Са снимања филма Круна - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Ауторска екипа филма и серије „Круна“, стигавши до половине снимања, представилa је данас медијима део многобројне глумачке екипе. У пријатном амбијенту брода на Дунаву, Спутњик је покушао да сазна шта нам то за јесен спрема режисер хит филма „4 руже“ Василије Никитовић.
Филм „Круна“ прати живот четворо музички надарених вршњака који осамдесетих година беже из дома за незбринуту децу јер им управа не дозвољава да певају и свирају. Када се упусте у непознато, упознаће Романа – краља музике, који ће им променити животе. Много година касније доћи ће на праг велике славе и популарности, а њихови завети из детињства биће заборављени.
Редитељ и један од продуцената пројекта Василије Никитовић за Спутњик је направио паралелу између свог претходног филма „4 руже“ и „Круне“.
„Идеја 'Круне' је чиста, она говори о суштини. Мој професор музике ми је рекао: 'Ако знаш да звиждиш, биће све у реду'. И ми управо звиждимо једну добру мелодију, а огромна екипа професионалаца као симфонијски оркестар изводи ову мелодију. Ово што смо до сада видели и снимили је и за мене вансеријски. Није Бергман, није Тарковски, али близу смо“, поручује Никитовић за Спутњик.
Он не крије да је поново имао пуну подршку главног глумца у реализацији пројекта:
„Овог филма не би било без Гагија Јовановића. Он је мој близак пријатељ. Заједно смо смислили ову причу. Три године смо је разрађивали, ставили на папир и производимо, како кажу, експонирамо - филмску траку“.
© Sputnik / Маша РадовићЕкипа филма "Круна"
Екипа филма Круна - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Екипа филма "Круна"
У овој, како је аутори називају, музичкој бајци са елементима трилера, поред многобројних глумачких звезда, доминирају деца.
„Прво смо одабрали децу на једном огромном кастингу. Три месеца смо радили са њима. И онда су одрасли глумци морали да гледају како се то ради“, кроз смех поручује Василије за Спутњик.
Драган Гаги Јовановић, своју другу сарадњу са Никитовићем образлаже тиме што су се њих двојица нашли на истим „таласним дужинама“.
„Имамо исти поглед на уметност и на живот уопште. Другачији смо од уобичајених филмских радника. Ми нисмо од оних које мотивише новац или нека слава. Ми смо ти који заиста, као деца, желимо да се лепо заиграмо, да направимо нешто чиме бисмо рекли наше мишљење. И овога пута смо заузели став. Био је то дуг процес али успели смо да га започнемо и све иде фино својим током. Можда мало са стране кад се погледа изгледамо хаотично, али ми функционишемо феноменално“, објашњава Јовановић за Спутњик.
© Sputnik / Маша РадовићПетар Стругар, Василије Никитовић, Драган Јовановић и Никола Вујовић
Петар Стругар, Василије Никитовић, Драган Јовановић и Никола Вујовић - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Петар Стругар, Василије Никитовић, Драган Јовановић и Никола Вујовић
Гаги, који тумачи лик Романа, каже да му је највећи изазов код ове улоге био да изучи ромски језик и менталитет. Додаје да у филму има пуно песме, музике и игре, и да је прича растерећена дубоке политичке позадине.
„Желим да избегнем политику на све начине. То је, наравно, немогуће. Јер политика је ушла у све поре друштва, и у уметост. Међутим ми се јуначки држимо. Ставили смо испред свега љубав и човечност и то је оно што ми хоћемо да кажемо и поручимо људима. То је једини спас“, закључује глумац.
Глумица Ива Штрљић нам је рекла да њој Никитовић увек додели специфичне улоге.
„Огромно ми је задовољство што сарађујем са Василијем. Ова сарадња има једну посебно емотивну црту зато што сам ја играла у његовом филму 'Бандера' још на факултету. У филму 'Круна' играм певачицу Гоцу. Назвала бих је једном ексцентричном женом“, истиче Штрљићева за Спутњик.
Она је сигурна да ће гледаоци заволети њен лик.
„Оно што волим да провучем кроз све своје карактере и на чему се овде инсистирало јесте тај један комични елемент. Гоца јесте неко кога ће, ја верујем, публика заволети баш због тог њеног унутрашњег шарма и због те њене симпатичне шашавости коју са собом носи“, каже глумица за Спутњик.
© Sputnik / Маша РадовићГлумице Ива Штрљић и Јана Милић - Илић на дружењу с медијима поводом снимања филма и серије "Круна"
Глумице Ива Штрљић и Јана Милић - Илић на дружењу с медијима поводом снимања филма и серије Круна - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Глумице Ива Штрљић и Јана Милић - Илић на дружењу с медијима поводом снимања филма и серије "Круна"
Многобројну глумачку екипу чинеи: Срђан Жика Тодоровић, Вук Костић, Петар Стругар, Вања Ејдус, Игор Бенчина, Јана Милић – Илић, Гордан Кичић, Андрија Кузмановић... Име једне од главних глумица држано је у тајности до данас. У питању је Уна Бреговић, коју ћемо имати прилике да видимо први пут на филму. Њен отац, Горан Бреговић, компоновао је музику за ово остварење.
Премијера филма је планирана на јесен, а после биоскопске дистрибуције биће приказан на телевизији у виду серије од 12 епизода.
Први филм у коме Србин са Косова ослобађа Београд - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2019
Први филм у коме Србин са Косова „ослобађа“ Београд
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала