- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши амерички обавештајац: Одлука о тенковима самоубилачка, Запад да је ревидира док не буде касно

© AP Photo / dpa/Peter SteffenНемачки тенк леопард 2
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Пратите нас
Истина у вези са тенковима који се шаљу у Украјину је да НАТО и његови савезници чине Украјину слабијом а не јачом тиме што их снабдевају војним системима и сувише компликованим за руковање и изузетно тешким за одржавање, сматра бивши амерички обавештајац Скот Ритер.
Одлука да се Украјини испоруче главни борбени тенкови Запада је буквално самоубилачки потез. Они који тврде да брину о интересима Украјине треба да ревидирају ту одлуку пре него што буде касно, истиче Ритер.
Ритер објашњава да модерни тенкови дају свој максимум када делују у тиму, односно када имају подршку пешадије, артиљерије и авиона. У таквим условима, посебно када су тимови добро обучени за непосредне борбене активности тенк је незаменљив. Али, ако делује изоловано онда је тенк једноставно скуп мобилни мртвачки ковчег.
Ритер у ауторском чланку за Спутњик интернешенел говори о практичним аспектима одлуке да се Кијеву пошаљу тенкови, односно да ли се тиме подиже војни потенцијал Украјине.

Обука

Потребне су 22 недеље за обуку посаде за амерички тенк М1 „абрамс“, а та обука војницима даје само основне вештине. Стварно оперативно искуство стиче се кроз неколико месеци, ако не и година, додатне обуке не само на том систему, него и као део аналогно обученог тима.
Просто говорећи чак и украјинска тенковска посада која зна да управља тенковима Т-72 и Т-64 из совјетског доба не може одмах да се пребаци на западни борбени тенк.
Пре свега, тенк совјетске епохе има три члана посаде с обзиром на механизам аутоматског пуњења, док западни тенкови имају четири члана јер се пуњење врши ручно. Адаптирање на такву динамику захтева и време и свеобухватну обуку.
Обука је скупа. НАТО је тренутно осигурао испоруке Украјини три врте тенкова: британских „челинџера“, немачких „леопарда 2“ и америчких М1А2.
Не постоји унифицирана обука, сваки тенк захтева сопствену обуку која се не може директно пренети на други систем, истиче Ритер.
Децентрализовани процес обуке само доприноси неефикасности и ствара раскорак у резултатима – једна посада неће бити као нека друга што у борбама где јединице треба да буду међусобно замењиве води ка фаталним исходима.
Ти проблеми ће се само још више продубити због тога што ће акценат бити стављен на брзе резултате. Реалност је таква да било какви наставни програми које су разрадиле земље које обезбеђују тенкове неће бити довољни за реализацију задатака, услед чега ће лоше обучене посаде користити изузетно сложене системе наоружања у најопаснијој средини за тенк – суочени са руском војском опремљеном да уништава те исте тенкове, наводи Ритер.

Логистичка одрживост

Тенкови с технички најизазовније наоружање на модерном ратишту.Они се стално кваре посебно ако се не одржавају на одговарајући начин. Када је реч о тенковима М1 „абрамс“ за један сат на терену потребно је три сата одржавања, а проблем се само усложњава када дође до борби.
У уобичајеним ситуацијама оклопна јединица има екипе које могу да реше све мање проблеме и кварове због којих тенк може да испадне из строја.
Имајући у виду шта је све потребно за обуку висококвалификованих механичара тог ранга мало је вероватно да ће Украјини бити пружена таква техничка подршка, констатује Ритер.
То значи да ће тенкови који буду испоручен Украјини морати да се врате у НАТО земље за сваку важнију поправку.
Односно западни тенкови ће током оперативне примене у Украјини у неком моменту испасти из строја а то значи да ће укупан број тенкова доступних Украјини бити знатно мање од броја испоручених, закључује Ритер.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Специјална операција у Украјини
Медведев: Испоруке тенкова Украјини неће спасити Европу у случају да избије трећи светски рат
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала