- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски инжењери направили радар за откривање лаких дронова

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаРуски војник, дрон
Руски војник, дрон - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Пратите нас
Руски инжењери направили су радар за откривање лаких дронова, саопштила је за Спутњик прес-служба Националне технолошке иницијативе.
„Руски инжењери су, користећи делове домаће производње, направили радарску станицу за откривање беспилотних летелица која може да прати чак и лаке летелице тежине од 150 грама на удаљености до 10 километара“, наводи прес-служба.
Радар су направили стручњаци из Научно-истраживачког института „Карцев“. Према речима руководиоца лабораторије за екстерно пилотирање и управљање беспилотним летелицама Виталија Долгова, за Русију је ово изузетно важно имајући у виду муњевити развој тржишта беспилотних летелица.
„Радарска станица може да открије не само велике беспилотне летелице, него и мале са полетном масом од 150 грама који данас не улазе у зону видљивости система за праћење – на пример, дронови као што су DJI. Радар је предвиђен за даноноћно праћење у свим временским условима и мерење координата беспилотних летелица на удаљености до 10 километара“, истакао је Долгов.
Након што детектује дрон, радар истовремено одређује и његову брзину и удаљеност, а такође аутоматски шаље кориснику податке о лету дрона. Долгов напомиње да је било потребно око годину дана да се радар направи, те да је спреман за серијску производњу.
Робот Маркер на космодрому Восточни - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
РУСИЈА
Рогозин: Руски робот „Маркер“ ће уништити НАТО тенкове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала