- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Студенти искрени: За разлику од луднице у Кану ово је интимни фестивал велике уметности

© Sputnik / Марија ЈаковљевићАлександра Лазаровски, Амин Берада, Хила Елена Ројзенман, Хамидреза Гасеми
Александра Лазаровски, Амин Берада, Хила Елена Ројзенман, Хамидреза Гасеми - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2023
Пратите нас
„Кустендорф“ сваке године окупи студенте и младе ауторе из читавог света. Жељни знања, дружења, да покажу шта су снимили и чују савете од искусних колега појуре из Мађарске, Русије, Узбекистана, Израела, Грчке, Чешке, Ирана, Словачке, Монголије Швајцарске.

Много волим Кустурицу

Дрвенград оживи када стигну млади аутори, а фестивал и јесте посвећен њима - неговању аутора који ће једног дана постати нови Фелини, Висконти, Сорентино или Кустурица.
Управо последњи међу њима је мотив многих студената са академија по свету да сваке зиме одлуче да крену пут Мокре Горе како би уживо видели и чули оног чија дела воле и са поштовањем гледају.
„Много волим Емира Кустурицу и баш сам била знатижељна да видим какав је овај фестивал. Пријавила сам свој филм са великом жељом да дођем на фестивал“, каже Хила Елена Ројзенман из Израела.
Одушевила је церемонија отварања, Кустуричина беседа, посебно слоган „Кустендорфа“:
„Заиста ми је блиска та идеја 'уметност изнад свега'. Баш сам узбуђена због свега што се дешава у Дрвенграду, радујем се сусрету са другим ствараоцима и наравно гледању филмова“.

Породични фестивал

„Кустендорф“ има репутацију интимног фестивала специфичног по томе што омогућава непосредан контакт младих и већ афирмисаних аутора.
„Волим Кан и често идем, али тамо је лудница и са Канског филмског фестивала одеш уморан, а овде на Кустендорфу је породична атмосфера“, каже директор фотографије Амин Берада из Марока са париском адресом.
О „Кустендорфу“, његовој атмосфери и програму, слушао је од пријатеља из Русије:
„Чуо сам да је овај фестивал мали и интиман, али са одличном селекцијом филмова па када смо добили позив, одушевљено сам прихватио прилику да истражим ново место и упознам нове људе, да научим нешто ново и гледам филмове колега из других земаља“.
© Sputnik / Дејан СимићПочео 16. Кустендорф у славу уметности изнад свега
Почео 16. Кустендорф у славу уметности изнад свега - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Почео 16. Кустендорф у славу уметности изнад свега

Кустендорф охрабрује

Да Емир Кустурица са својим фестивалом успешно реализује своју мисију сведочи и Александра Лазаровски која сваке године радо долази из Париза:
„Омиљен ми је фестивал, на најбољи начин представља нашу земљу, показује наше најбоље лице. Одлична селекција, занимљиви људи, велики аутори. Значи ми да их упознам, невероватна је прилика да присуствујемо радионицама, да чујем како стварају. Њихова страст према филму ми је увек инспиративна и сваки пут када дођем у Дрвенград добијем охрабрење да наставим да снимам“.
Славко Штимац - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
КУЛТУРА
Славко Штимац: Када би уметност била на првом месту не би нам други загорчавали живот /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала