- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

НАТО изазива директан сукоб са Русијом: Живи ли Америка у заблуди да би она била поштеђена

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаТенкисти са заставом НАТО-а
Тенкисти са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
Пратите нас
Ако би НАТО ушао у војни сукоб са Русијом, како то неки његови челници најављују, то би довело до употребе нуклеарног оружја, а онда би рат изашао из европског дворишта, па ни територија САД не би била поштеђена. Зато ће се Америка ипак уздржати од таквог сценарија, уверен је генерал-мајор у пензији др Митар Ковач.
Да је Северноатлантска алијанса спремна за директну конфронтацију са Русијом, изјавио је председник Војног комитета НАТО-а, холандски адмирал Роб Бауер, у интервјуу за португалску телевизију „РТП“.

Најава директног сукоба са Русијом из НАТО

Он је, додуше, навео да ће НАТО бити спреман на конфронтацију уколико Русија пређе црвену линију инвазијом на неку од земаља-чланица Алијансе.
Из Москве су одмах одговорили да таква реторика неће променити циљеве руске специјалне војне операције у Украјини и да изјаве о спремности НАТО-а за директан сукоб са Русијом, како је оценио посланик Државне думе Олег Морозов, увлаче свет у нуклеарни колапс. Председник Одбора за међународне послове Савета Федерације Владимир Џабаров сматра да је изјава из НАТО-а последица чињенице да су схватили да им ситауција на терену у Украјини измиче упркос помоћи коју шаљу.
Ковач не сматра да изјава челника Војног комитета НАТО значи икакву стратешку прекретницу како је то сам адмирал Бауер назвао. Те смернице су, како каже за Спутњик, постојале у политичком руководству водећих држава НАТО, пре свега у Америци и у Великој Британији, а онда су такви ставови постепено имплементирани у ЕУ и кроз инстанце у оквиру одлучивања НАТО-а.

Неће бити исти

„Јасно је свима да НАТО тешко може остати исти после украјинске кризе и, наравно, пораза украјинских снага јер би тиме била поражена и стратегија Америке у Европи, стратегија НАТО-а. Они сада не виде никакав излаз изузев даље конфронтације“, објашњава Ковач одакле оваква реторика из редова НАТО-а.
Очекиван је, додаје он, одговор који је засад стигао из Москве и сасвим је у складу са руском војном доктрином, а и са изјавама њиховог политичког и војног руководства да неће дозволити било чије мешање у украјинску кризу, односно директно стављање њихових оружаних снага на страну украјинских у овом конфликту.
© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаНа НАТО најаву могућег директног сукоба са Русијом из Москве је одговорено да би то довело до употребе нуклеарног оружја
Аутономни лансирни уређаји ракетног комплекса „Јарс“ на Црвеном тргу у Москви, на паради поводом Дана победе над фашизмом - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
На НАТО најаву могућег директног сукоба са Русијом из Москве је одговорено да би то довело до употребе нуклеарног оружја

Неповратно у нуклеарни сукоб

Уколико би дошло до директног сукобљавања НАТО-а са Русијом, наш саговорник је уверен да би дошло до неповратне тачке - употребе нуклеарног оружја. Он пре свега мисли на оно мале снаге, односно, тактичко нуклеарно оружја, да би потом дошло и до употребе оружја са већим могућностима и то не само на ратишту Европе него и у глобалним размерама.
По његовој оцени, ту не би била поштеђена ни Америка која мисли да би њена територија била неокрњена тиме што би своје нуклеарне пројектиле мале снаге инсталирала у Европи.
„Сада је ствар процена пре свега у Америци да ли НАТО може да уђе у рат против Русије, а да он не буде нуклеарни. Мислим да је то немогуће пре свега због неравноправности и учешћа толико снага и средстава са комплетном логистиком 30, па и више држава против Русије чије исцрпљивање ефективе нема смисла. Нуклеарни одговор би био права мера да се уразуме водеће силе на Западу да тај сценарио неће проћи“, истиче наш саговорник.

Несагледиве последице

Професор на Војној академији у Београду др Ковач уверен је да ће се на Западу пресабрати, да не могу изаћи из таквог конфликта као победници јер таквом стратегијом целокупну кризу воде у нуклеарни рат са несагледивим последицама. По његовој оцени, остаће све ипак у границама украјинске кризе, без обзира што ће она по исходу бити неповољна и по ЕУ и за сам НАТО и што ће свакако у том рату у Украјини руска војска изаћи као победник.
За Запад је проблем што немају пуно војне силе коју би могли да ангажују у таквом сукобу са Руском Федерацијом, јер то не би био „обичан“ рат, попут оног у Ираку, Авганистану где су имали ватрену и сваку другу надмоћ. Овде би се радило о суровом рату и нема пуно војника који ће за било коју новчану надокнаду хтети у њему да учествују, оцена је генерала у пензији.
По Ковачевој процени, у самом НАТО-у су само три-четири земље које би страствено учествовале у том рату, а све друге безвољно и брзо би се осула та снага.
© Sputnik / Анатолий Гаранин / Уђи у базу фотографијаИ Хитлер је кренуо на Совјетски савез са контигентом снага од 21 нације и изгубио
Мобилизација у СССР-у првих дана Другог светског рата - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
И Хитлер је кренуо на Совјетски савез са контигентом снага од 21 нације и изгубио

Тако је и Хитлер мислио

„И сам Хитлер је кренуо на Совјетски савез са контигентом снага од 21 нације тако да та мултинационалност ни у оквиру НАТО-а не даје никакву гаранцију за надмоћ, нити за победу. И све државе које се утркују и сада би олако кренуле према Русији веома брзо би се промениле под утуцајем јавног мњења. Видимо како већ јавност у Немачкој, чак и у Пољској изржава протесте због даљег заоштравања њиховог односа према Руској Федерацији, јер их то директно увлачи у конфликт и у рат са несагледивим последицама“, напомиње Ковач.
Он је уверен да неће доћи до сценарија који помиње адмирал НАТО-а. Америка ће се ипак суздржати и ући у неке преговоре са Руском Федерацијом да се НАТО толико не искомпромитује и да нема толике последице које се могу десити, а да ће ту Украјина бити жртвована, закључио је саговорник Спутњика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала