- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија

Силовити Ђоковић до троструког славља – 10. Аустралија, 22. Грен слем и повратак на врх АТП листе!

Пратите нас
Новак Ђоковић је победио Стефаноса Циципаса у финалу Аустралијан опена (6:3, 7:6, 7:6) чиме је стигао троструког славља – од понедељка ће поново бити најбољи тенисер на АТП листи, јубиларни десети пут је тријумфовао у Аустралији за укупно 22. Грен слем трофеј чиме је изједначио рекорд Рафаела Надала.
Ђоковић је продужио свој низ непоражености у Аустралији и бриљантном партијом у финалу против Циципаса потврдио је оно што се већ одавно зна – да је најбољи играч у историји тениса, а то сада потврђују и статистички параметри.
Ђоковић је успео да се изједначи са досадашњим усамљеним рекордером по броју Грен слем титула, великим ривалом Рафаелом Надалом и сада заједно предводе ту листу са по 22 пехара у колекцији.
© AP Photo / Dita AlangkaraНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
Новак Ђоковић
Уз то, Ђоковић ће од понедељка бити први тенисер на АТП листи, а биће уписан и у историју Аустралијан опена као први играч који је успео двоцифрени број пута да буде победник у финалу, укупно десет.
Српски тенисер је у дуел ушао без завоја на левој бутини који га је пратио од почетка турнира и деловао је потпуно спремно за све изазове, а 11 година млађи ривал је свакако хтео да му их приреди што више.
Новак је изненадио противника, променио је начин игре у односу на претходни део турнира, стао је у дефанзиван положај и агресивно реаговао са основне линије, што је Циципаса оставило без шансе да диктира темпо.
Новак Ђоковић и Стефанос Циципас - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
СПОРТ
„Новаче, ти си највећи!“ – сломљени Циципас одао поштовање Ђоковићу
Ђоковић је први сервирао у дуелу и био је сигуран у уводном гему, а своје намере је показао већ у наредном када је стекао две брејк лопте.
Није форсирао, дозволио је ривалу да напада и радио оно што најбоље зна – поставио је зид о који су се одбијали готово сви ударци противника.
Брејк је Ђоковић направио у четвртом гему, видела се нервоза у ритму Циципаса и као резултат тога стигла је дупла сервис грешка што је значило предност Ђоковића од 3:1.
Деловало је да Новак може да нападне и наредни сервис гем противника, пошто је потврдио брејк, али је Циципас успео да „преживи“ непријатну ситуацију и задржи ниво почетног ударца.
Лако је Ђоковић решавао своје гемове, потпуно је контролисао ритам игре и у деветом гему је искористио прву прилику да заврши сет, за свега 36 минута, са убедљивих 6:3.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
СПОРТ
Ђоковићева порука која ће одзвањати: „Не дозволите да вам одузму снове!“
За разлику од претходних дуела, Ђоковић је променио приступ у односу на досадашњи ток турнира, играо је без претераних напада, али са агресивном дефанзивом са основне линије која је његов заштитни знак кроз целу каријеру.
Тек у трећем гему другог сета, 12. у целом мечу, Циципас је успоставио контролу над својом игром и разорним форхендима се реванширао Ђоковићу за „нулу“ из претходног, а у наредном је умало и напао после две грешке српског тенисера из бекхенда.
Новак је издржао први већи тест у мечу, имао је велику шансу у наредном гему да дође до брејк прилике, али је то пропустио, пославши лоптицу из мрежу након другог, не тако јаког, сервиса противника.
У наредна три било је потешкоћа за Ђоковића, као да је проценио да нешто није у реду са његовом игром и тражио је савете од тренера Горана Иванишевића, чак се и изнервиравши јер ментор није имао шта да каже.
Горан Иванишевић - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
СПОРТ
Ђоковић збунио Иванишевића: „Трећи пут те питам!“
У седмом је чак и пао, срећом без последица, а у осмом је успео да натера Циципаса на грешку чиме је спречио потенцијалну брејк лопту, али у наредном није добио ни промил шансе да нападне сервис ривала.
Са великим проблемом се Ђоковић суочио у десетом гему, не само да није добијао повратне информације од тренера, већ је поене ометала и публика, због чега је српски тенисер жестоко побеснео и упутио је праву салву псовки ка трибинама.
Није моменат нервозе успео да искористи Циципас, стигао је чак до брејк и сет лопте, али је Ђоковић успео да врати баланс и да спречи неочекивани крај другог сета који је стигао до тај-брејка.
А у додатном периоду, права драма – тенисери нису успевали да сачувају поене на свој сервис и у размени нервозе боље је прошао Ђоковић, стекао је две сет лопте и већ прву искористио за велику предност од 2:0.
Између сетова Ђоковић је отишао у свлачионицу и задржао се дуже од шест минута, а повратак на терен му није пријао јер је одмах на старту трећег сета дозволио брејк ривалу, својим грешкама, али је већ у следећем анулирао заостатак, фантастичним ударцима, претежно из бекхенда за изједначење на 1:1.
До предности од 3:2 Новак је стигао без изгубљеног поена, завршио је тај гем дроп ударцем и било је време да поново нападне сервис ривала како би га потпуно сломио, али је Грк успео да неутралише налет и одржи егал, а Ђоковић је затим уписао нови гем са „нулом“.
Није имао Новак ни промил шансе за напад у наставку, Циципас је успевао да одбије налете и сет је отишао у тај-брејк.
Силовито је Ђоковић ушао у одлучујући период, повео је са великих 5:0, ривал је успео да повеже неколико поена, али је српски тенисер на крају искористио трећу меч лопту и остварио огроман успех после чега је доживео потпуни емотивни слом и у сузама провео време са породицом и тимом на трибинама.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
СПОРТ
Искалио је бес и бризнуо у плач – Новаков емотивни слом у загрљају брата и мајке
Ток меча сте могли да пратите уз Спутњик.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
12:34 29.01.2023
6:3, 7:6, 7:6 – Крај! Титула за Ђоковића!
Реализовао је Новак свој први сервис, потом је из ритерна изненадио други сервис Циципаса, а освојио је и наредни поен за великих 3:0.
Врхунском дефанзивом, али и нападима натерао је Ђоковић ривала на нове грешке и повео је са 5:0.
Невероватан моменат је уследио, неко са трибина је урликнуо у моменту док се Новак припремао за ударац и уследио је промашај из слајс ударца.
Други узастопни поен Циципас је освојио после сервиса, а после дуге размене наставио је серију за умањење разлике на 5:3.
Стигао је Ђоковић до три меч лопте, Циципас је успео да неутралише две, али је онда уследио Новаков сервис.
И то је био крај, победа и титула за Ђоковића!
12:32 29.01.2023
6:3, 7:6, 6:6 – Иде се у тај-брејк!
Одолевао је Циципас у прва два поена, али је потом поклекао и послао лоптицу у аут што је дало наду Ђоковићу за потенцијални брејк.
Оне су умањене ас ударцем за Грка, али су се повратиле бриљантним реакцијама Ђоковића, најпре на ритерну, потом на дроп ударцу, а за крај и мрежи.
Ас Циципаса је окончао гем.
12:28 29.01.2023
6:3, 7:6, 6:5 – Одличан Новак!
Одличан у првом поену био је Ђоковић, а потом је некоме из свог бокса на италијанском језику рекао да треба да оде на спавање.
Урнебесна сцена заиста, али то није омело Новака који је потом пласирао директан поен из сервиса.
Грешка Циципаса је значила и 40:0, а наредни сервис и крај гема!
12:24 29.01.2023
6:3, 7:6, 5:5 – Циципас је издржао налет
Стигао је Ђоковић до 30:30, али је Циципас успео да реагује на прави начин и са сва узастопна поена да реши гем.
12:19 29.01.2023
6:3, 7:6, 5:4 – Сигуран Ђоковић
Још један лак гем за српског тенисера.
12:16 29.01.2023
6:3, 7:6, 4:4 – Ни промил шансе за напад
Сигуран и брз гем за Циципаса.
12:12 29.01.2023
6:3, 7:6, 4:3 – Још једна „нула“!
У трећем поену се Новак суочио са чудном ситуацијом, лоптица је одскочила у десно, мало му је бежала, али то није био већи проблем и гем је завршен са нулом!
12:09 29.01.2023
6:3, 7:6, 3:3 – Циципас не дозвољава проблеме
Лако је до 30:0 стигао Циципас, али је „полетео“ и направио дуплу сервис грешку, али га је послужио бекхенд за две гем лопте.
Већ је прву искористио.
12:04 29.01.2023
6:3, 7:6, 3:2 – Сигуран Ђоковић!
Поново је Ђоковић лако стигао до 40:0, а потом дроп ударцем и завршио гем.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија
12:00 29.01.2023
6:3, 7:6, 2:2 – Ништа од напада Ђоковића
Лепо је кренуо, али је онда стао, Циципас је грешком поклонио поен Ђоковићу који је најавио прилику за напад.
И учинио је то, видео је ривала на мрежи, послао му је оштру лопту која је на крају завршила у мрежи.
Циципас је пронашао ас ударац за изједначење, а потом и прави форхенд за предност после дуге, дуге размене и фантастичних одбрана Ђоковића.
Директан поен из сервиса је значио и крај гема.
11:55 29.01.2023
6:3, 7:6, 2:1 – Мале несигурности
Пустио је руку Ђоковић, стигао до 40:0, али су уследила два поена за Циципаса чиме је унета тензија у гем.
Није било продужетка, Ђоковић је окончао гем.
11:51 29.01.2023
6:3, 7:6, 1:1 – Новак узвратио брејком!
Мрежа је поново била савезник Циципасу, ни ритерн Ђоковића није био добар у наредном поену, али је бекхенд у следећа два био одличан за изједначење на 30:30.
Отворен терен је имао Циципас у наредном поену, све је промашио и поклонио брејк лопту Ђоковићу, али је затим из драјв волеја сјајно реаговао на спор ритерн и неутралисао опасност.
Ипак, Новак је дошао до нове прилике, спектакуларним разменама удараца и финалним бекхендом дубоко у поље, а форхенд је значио и повратак брејка!
11:44 29.01.2023
6:3, 7:6, 0:1 – Новак изгубио брејк после паузе!
Дуплом сервис грешком је Ђоковић отворио трећи сет, а спектакуларним форхендом Циципас је погодио линију за други поен.
Низом сјајних удараца Новак је разбио одбрану грчког тенисера који се потом жалио судији на расвету која му смета.
Није му сметало да ритерном омогући себи две брејк лопте – прву је спасао Ђоковић дубоком лоптом коју ривал није успео да исконтролише, али је потом промашио и дозволио брејк!
11:40 29.01.2023
Пауза дужа од шест минута
Ђоковић је тражио да оде до свлачионице и задржао се дуже од очекиваног.
11:28 29.01.2023
6:3, 7:6 – Драма у тај-брејку и сет за Ђоковића!
Одмах је Новак освојио поен на сервис ривала, али се реванширао Стефанос и агресивном игром поравнао на 1:1.
Није имао шансе у наредном поену, Ђоковић је разорним форхендом стекао нову предност, али је поново погрешио и омогућио српском тенисеру предност од два поена – 3:1.
Чак четврти поен заредом Ђоковић је освојио на сервис противника за 4:1, али потом није успео да се добро намести за бекхенд и пласирао је лоптицу у мрежу.
Невероватно, али Новак је вратио ривала у игру дуплом сервис грешком после претходног лошег поена, а низ је настављен за егал од 4:4.
Издржао је притисак Ђоковић и поново освојио поен на сервис ривала за 5:4, навијачи су и даље добацивали са трибина, али је то омело Циципаса који је промашио и омогућио Ђоковићу две сет лопте.
Искористио је већ прву, за вођство од 2:0!
Новак Ђоковић - Sputnik Србија
11:22 29.01.2023
6:3, 6:6 – Иде се у тај-брејк!
Очекивала се „нула“, али је дуплом сервис грешком, првом у дуелу, Ђоковић дозволио ривалу поен.
Промашио је и наредни први сервис, али га је затим Грк „пробио“ форхендом.
Није могао више, Ђоковић је окончао гем и одвео сет у тај-брејк.
11:17 29.01.2023
Горан Иванишевић - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
СПОРТ
Ђоковић збунио Иванишевића: „Трећи пут те питам!“
11:16 29.01.2023
6:3, 5:6 – Сурови Циципас!
Сурово је Циципас окончао гем, без изгубљеног поена.
11:14 29.01.2023
6:3, 5:5 – Новак спасао сет лопту и побеснео због публике!
Мрежа је помогла Новаку да стигне до првог поена, али се нервоза увукла у њега и изгубио је наредна два поена.
Силовитим форхендом натерао је Ђоковић ривала да промаши, али је потом чист зицер пропустио и омогућио сет лопту Циципасу, односно прву прилику за брејк.
Дуго су трајале припреме за сервис због комешања публике, промашио је Новак први сервис, али је феноменалном форхенд паралелом неутралисао опасност за изједначење.
Грк је промашио наредни поен, Ђоковић се жестоко изнервирао на публику која се огласила усред поена, али није нашао прави први сервис.
Циципас је промашио и следећи поен, а Новак је упутио салву псовки на рачун публике!
11:05 29.01.2023
6:3, 4:5 – Сигуран Циципас
Пустио је руку Циципас, деловало је да се Ђоковић повукао, али је новом грешком ривала добио залет и смањио заостатак.
Ипак, грешка је значила и крај гема, без прилике за брејк.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала