- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија о антируском ставу Јапана: Нећемо разговарати о риболову у Јужним Курилима

© Sputnik / Сергей Кривошеев / Уђи у базу фотографијаПоглед на вулкан Мендељејева из Јужнокурилска у Сахалинској области
Поглед на вулкан Мендељејева из Јужнокурилска у Сахалинској области - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
Пратите нас
Русија неће разговарати са Јапаном о споразуму о поморском риболову на подручју Јужних Курила због антируске санкционе политике Токија, саопштено је Спутњику у Министарству иностраних послова Русије.
У Министарству су подсетили да су руско-јапански односи од почетка специјалне војне операције у Украјини деградирани, а администрација премијера Фумија Кишиде против Русије је увела санкције – 15 пакета личних санкција и санкције разним секторима.
Наводи се да Токио понекад преузима санкционе иницијативе западних савезника. Јапан је Русији укинуо статус најпривилегованије земље и протерао групу руских дипломата.
„Јапанска влада је предузела антуриске мере које су, очигледно, у супротности са духом споразума из 1998. године о јачању и развоју добросуседства. Руска страна је обавестила Токио да не може да усагласи спровођење међувладиних консултација о споразуму“, рекли су у Министарству.
Руске дипломате су навеле да је не прихватљив било какав протест Токија по том питању и додале да би Јапан требало да покаже елементарно поштовање према Русији и унапређењу билатералних односа.
Риболов Јапана у руским територијалним водама на подручју Јужних Курила регулисан је споразумом из 1998. године.
Амбасада у Јапану је прошле недеље изјавила да је Москва, први пут за 22 године, одбила да разговара на ту тему. Како су писали јапански медији, то може негативно да се одрази на улов већ у наредним месецима.

Спор са Јапаном

Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума са Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није потписан.
СССР и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију. Совјетски Савез се надао да ће та Декларација окончати спор, али је Јапан сматрао да је документ само део решења проблема и није одустао од претензија на острва. Каснији преговори нису дали резултате и мировни споразум након Другог светског рата никада није ни потписан.
Став Москве заснива се на томе да су Јужни Курили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.
У новембру 2018. године у Сингапуру је одржан састанак председника Русије Владимира Путина и јапанског премијера Шинза Абеа. Стране су се договориле да убрзају преговарачки процес о мировном споразуму заснованом на Заједничкој совјетско-јапанској декларацији из 1956. године. То је озбиљан уступак Јапана, јер је до сада његов званичан став био — да се му прво врате четири острва Кунашир, Итуруп, Шикотан, Хабомај, па да се тек након тога закључи мировни споразум.
Спор Русије и Јапана око Курилских острва додатно је заоштрен након што је Токио увео неколико пакета санкција против Москве због украјинске кризе, а она заузврат одустала од преговора о мировном споразуму.
Вулкан Мендељејев и село Јужно Курилск на острву Кунашир - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
РУСИЈА
Русија раскинула споразум са Јапаном о олакшаној посети Курилима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала