- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Западу да буде јасно: Донбас може да постане велика гробница за њихове тенкове /видео/

© AP Photo / Polish Defense MinistryТенкови леопард 2
Тенкови леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
Пратите нас
Симболично је било важно да се Немци први обавежу на слање тенкова, али сви треба да знају да одлука о слању офанзивног наоружања на фронт води ка драматичној ескалацији целог сукоба. Западним силама треба да, због претходног искуства са Русима, буде јасно да Донбас може да постане гробница „леопарда 2“.
Овако слање западних тенкова на сама руска врата коментарише Александар Митић из Института за међународну политику и привреду.
Иако се прави та нова тенковска коалиција, наш саговорник сматра да она неће променити ситуацију на терену у наредних неколико недеља, па чак и у наредних неколико месеци.
„Без обзира на то, треба нагласити да је вентил одврнут - све оно што су биле црвене линије пре пар месеци, сада је прегажено. Прво су тврдили да неће послати „хајмарсе“ па су их послали, тако је било и са „патриотама“, а ево сада и са тенковима. Следећи ће бити авиони и подморнице. Где је крај свему томе?“

Донбас може да постане гробница „леопарда 2“

То су све потези, сматра наш саговорник, који су у перспективи веома опасни. На питање, шта Украјини значи неколико стотина тенкова када знамо да је до сада уништено преко седам и по хиљада, Митић каже да је та информација битна, пре свега, за западни наратив и њихове медије.
„И „леопард 2“ и „абрамс М1“ и „челенџер 2“ су напреднији тенкови, то су главни борбени тенкови, али се заборавља колико наоружања је већ уништено. С једне стране, можда ћемо у Донбасу имати гробницу „леопарда“ што за руску страну неће бити тако лоше - моћи ће да испита своје најновије наоружање, да види и какво им је противтенковско, јер су „леопарди“ врло квалитетни тенкови али имају и слабе тачке које смо могли да видимо у неким од претходних сукоба у Сирији и Авганистану“, сматра он.

Западни стручњаци не гаје наде као политичари

Постоји велика вероватноћа, додаје Митић, да добар део тенкова буде уништен али све има и један психолошки аспект охрабривања. Он подсећа да смо сведоци приче која се форсира од самита до самита западних земаља НАТО-а, ЕУ и Давоса, где се стално понавља фраза „ми ћемо помагати Украјини до краја, заувек, вечно све док не победе“.
То, каже наш саговорник, значи да ни они не виде неку перспективу и решење, односно сматрају да Украјинци могу да гину, а да ће им они слати наоружање. Томе у прилог иде и последња изјава генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга да је оружје пут до мира.
„У „Форин аферсу“ сам прочитао чланак у којем су питали између 30 и 40 америчких стручњака из међународних односа и безбедносних наука о томе да ли виде да ће Украјина морати на крају да уступи и неке територијалне концесије. Иако желе да Русија буде поражена, врло мало њих види перспективу да ће Украјина на крају успети да поврати оно што је изгубила“.
Чини ми се да постоји мало реалнији поглед међу стручњацима у односу на сам медијски политички естаблишмент, каже Митић.

Зашто грађани ћуте

Ипак, додаје Митић, у свему овоме изостаје громогласан протест грађана у земљама које шаљу наоружање Украјини.
„Гласови који се супротстављају рату су се уопште не чују или су ретко попут оних од посланика АФД-а у немачком парламенту“.
Свако ко се супротставља, каже Митић, третира се као нека врста сарадника Путиновог режима и у таквим условима поништавања свега руског у мејн стрим медијима не можете да пласирате неку причу која је другачија.
„Можете то да урадите једном или два пута али вас касније више неће звати и то је јако опасно. То је крај либералне демократије, под условом да су они уопште ту либералну демократију схватили на начин на који је то требало да се схвати. Све ово што се дешава у Европи са урушавањем слободе медија, са забраном свега руског и руских медија - они су пуцали сами себи у ноге. Одрекли су се тих неких основних вредности за које су се залагали и на којима су наводно почивали“, рекао је Митић.
Испорука немачких тенкова Украјини била је и тема емисије главне уреднице Спутњика Србија Љубинке Милинчић:
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
„Немачка звер“ или „рањиви џин“: Све о тенку „леопард 2“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала