- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ко стоји иза напада дроновима на војну фабрику у Ирану

© Фото : Twitter/Af-Pak Affairs/PrintscreenНапад дроновима у Ирану у граду Исфахану
Напад дроновима у Ирану у граду Исфахану - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Напад дроновима на иранску војни фабрику у Исфахану је типично обележје атмосфере на Блиском истоку, поготово на релацији Иран-Израел, после кога, по оцени доброг познаваоца тамошње ситуације, Драгана Бисенића, не би требало очекивати ескалацију.
Порекло три дрона чија је мета била фабрика војне муниције у Ирану, а напад, по саопштењу иранског министарства одбране био неуспешан, дан после и даље није познато. Спекулације се, углавном, односе на то да би повод за напад могло да буде то што Иран испоручује дронове Русији који се потом користе у украјинском сукобу.

Напад дроновима на иранску фабрику муниције

Наводе се, такође, и оцене да је до напада дошло усред појачаних тензија Израела са Ираном због иранског нуклеарног програма пошто Тел Авив тврди да Иран настоји да развије нуклеарно оружје, што Техеран пориче. Та теза се поткрепљује и тиме што је Иран у јулу саопштио да је ухапсио диверзантски тим курдских милитаната који раде за Израел, а који су планирали да разнесу центар одбрамбене индустрије у Исфахану.
Коментаришући најновији догађај у Ирану, добар познавалац прилика на Блиском истоку, некадашњи амбасадор у Египту, Драган Бисенић за Спутњик каже да корен тога треба тражити у догађајима од пре десет дана.
Он подсећа да је тада млади Палестинац из источног Јерусалима убио седам људи у синагоги у Јерусалиму и да је Израел тај напад повезао са Хамасом , палестинском организацијом у Гази коју подржава Иран.
Потом су израелске снаге ликвидирале девет Палестинаца и неколико раниле у нападу на избеглички камп у граду Џенин на Западној обали, а потом ликвидирале још једног Палестинца у граду Ал Рам. То је, како примећује, заправо био један од жешћих обрачуна на израелско-палестинској сцени у последњих годину дана. Уследили су и ваздушни удари Израела на Газу пошто су претходно испаљене ракете на Израел.

Доктрина хоботница

Он објашњава да је то све онда пребачено на Иран зато што је Израел за време претходне владе премијера Нафтали Бенета усвојио такозвану доктрину хоботнице. Она има за циљ да за овакве нападе директно штету нанесе ономе за кога се верује да је глава хоботнице, а не његови пипци. Сликовито речено значи глава хоботнице у овом случају је Иран, истиче Бисенић.
Пипци те хоботнице су, како додаје, милиције и друге организације које делују у региону а које се ослањају на иранску помоћ, међу којима је и Хамас.
Оно што, по његовој оцени даје ширу и глобалнију димензију овој акцији, за коју Иран каже да је била неуспешна, а о њој не постоје јасни одговори с израелске и америчке стране, је чињеница да Иран, како се сматра, испоручује дронове Русији који се користе у сукобима у Украјини.

„Израел је одмах саопштио да ови напади немају везе са извозом иранског наоружања у Русију. Регионални медији су, међутим, поставили питање да ли се сада Израел на нови начин укључио у сукоб у Украјини. У извештајима америчких медија наведено је да је овај напад обављен у исто време када трају преговори између Јерусалим а и Вашингтона на проналажење нових начина за супротстављање нуклеарном програму Техерана“, каже Бисенић.

Радикалнији курс према Ирану

Он напомиње да ће амерички државни секретар Ентони Блинкен данас и сутра боравити у Израелу где долази из Египта и ово је, додаје он, најбржа реакција једне америчке администрације у успостављању односа са новом израелском владом која је формирана пре нешто више од месец дана. А у тој новој влади су, како истиче, ојачале оне снаге које су за заузимање радикалнијег курса и према Ирану и према Палестинцима.
Наш саговорник подсећа да су и САД недавно наговестиле да ће заузети агресивнији приступ према Техерану, између осталог и због сумње да испоручује дронове Русији. Бајденова администрација је, такође, сигнализирала да је практично одустала од оживљавања нуклеарног споразума са Ираном.

Важна и улога сарадње са Русијом

„Сарадња Ирана са Русијом чини се да игра веома важну улогу у ставовима Вашингтона и агресивнијем приступу Вашингтона према Техерану. Прошле недеље су Израел и САД почеле велику заједничку војну вежбу у Израелу , на истоку Средоземног мора. Циљ тих вежби је, како је речено, да покажу да САД могу да ангажују различите типове својих снага на два места – једно је Украјина, друго Средоземље. Управо због тих војних вежби и присуства америчке авијације помиње се да су и САД, односно њена авијација могућно биле укључене у извођење тог напада дроновима на иранска војна постројења у Исфахану“, указује Бисенић.
Бисенић каже да је Техеран осудио напад, оценивши га кукавичким и оптужио иранске непријатеље да покушавају да посеју несигурност у Исламској републици. То је рекао ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахиан на конференцији за новинаре када се јуче састао са својим катарским колегом у Техерану.
© Sputnik / Денис Абрамов / Уђи у базу фотографијаМеђу потенцијалним кривцима за напад дроновима у Исфахану је и Украјина
Дрон - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Међу потенцијалним кривцима за напад дроновима у Исфахану је и Украјина
Према најновијим информацијама које се, пак, позивају на анонимног званичника из Техерана, међу потенцијалним кривцима за напад у Исфахану је и Украјина.
Раније је иранска агенција Тасним јавила да је отправник послова Украјине у Техерану Евгеније Кравченко позван у иранско Министарство спољних послова. Разлог је била изјава саветника председника Украјине Михаила Подољака објављена на Твитеру после напада дроновима у Исфахану и експлозије у фабрици у Азаршару - „Украјина вас је упозорила“. Она се повезује са догађајима у Украјини и наводном помоћи Ирана Русији.

Типично за Блиски исток

На питање да ли глобална ситуација, односно украјинска криза и укупне геополитичке прилике, уопште остављају простор за нове инциденте овог типа у Ирану за које се никада не зна како могу да заврше, он каже да је тешко претпоставити да би у овом тренутку могло да дође до значајније ескалације на Блиском истоку.
„Ова ситуација је типична која обележава атмосферу на Блиском истоку. То су инциденти који су затим праћени реваншистичким акцијама, или су то повремене офанзивне акције и диверзије са израелске стране које имају превентивни карактер уколико она оцени да јој од неке организације или одређене личности прети значајнија или непосредна опасност“, закључује Бисенић за Спутњик.
Оно што је једино извесно је да нагађања о томе ко би могао да буде виновник акције са дроновима у Исфахану није прекинуло ниједно званично обраћање ниједне стране која би потенцијално могла да буде умешана у то.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала