Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Лајчак "сломио зубе" у Мадриду: Зашто је Брисел одабрао да прво у Шпанији лобира за независно Косово

© Flickr / steve_hЗастава Шпаније
Застава Шпаније - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Шпанија заједно са Кипром слови за најтврђи орах међу пет државама Европске уније које нису признале самопроглашено Косово, и због њеног јаког утицаја нормално је да Европска унија жели прво њу да сломи.
Ово је мишљење Зорана Миливојевића, дипломате у пензији, поводом жеље специјалног изасланика ЕУ Мирослав Лајчак за дијалог Београда и Приштине да убеди пет држава ЕУ које нису признале Косово да прихвате европски план за решење косовског питања, а где је акценат ставио на Шпанију, иако се та држава већ изјаснила по том питању.
„Није случајно што се Шпанија нашла прва под ударом јер она има најтврђи став о том питању. Шпанија се сматра за инспиратора осталим државама и они се руководе ставом да ако би сломили Шпанију преостале четири државе би било лакше убедити,“ објашњава Миливојевић.

Шпанија није случајно одабрана

Према његовим речима, Словачка, Румунија и Грчка дале су до знања да уколико би Србија променила став да би оне следиле Србију.
„Ако би Србија, како кажу поједини на Западу, „прихватила реланост“ то би урадиле и ове три државе и у том смислу би се отклонио проблем који ЕУ има и у НАТО пакту везано за могућност пробоја Косова према ЕУ и НАТО. То и јесте суштина притиска на Шпанију“, истиче наш саговорник.
Миливојевић истиче да када је Кипaр у питању сматра се да је његов утицај далеко мањи него утицај Шпаније и да ако би Кипар остао усамљен у свом ставу да би се он сам по себи приклонио већини.
„За сада нема назнака да би Шпанија могла да промени свој став, њихов став је принципијалан и тврд из простог разлога што нема никакве промене везане за статус Косова. Нема промене става Србије али нема промене ни у међународно-правном смислу, а то је оно што одређује шпански став,“ истиче наш саговорник.

Србија је та коју прате

С друге стране, он додаје да Шпанија може да мења став само ако то Србија уради и то у оном делу који доноси европски предлог а који је степенован и који у првом степену не би био изричит у признавању Косова, већ би се ка томе ишло постепено.
„Подсећам да у првом степену европског плана за КиМ нема признања, али ако би Србија то прихватила и Шпанија би то урадила. И у том смислу је Шпанија и подржала такозвани европски предлог, али под условом да он заживи. Ако он не заживи, и ако Србија то не прихвати, ни Шпанија не би мењала став,“ констатује Миливојевић.
Дакле, каже он у закључку, став Србије је кључан када је у питању промена става држава које нису признале Косово на челу с Шпанијом.

Не крију да врше притисак

Иначе, немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде је рекао да „не постоји гаранција да ће на крају дијалога пет земаља ЕУ које не признају независност Косова променити свој став“, али да не крије да се на европску петорку врши притисак да то ураде, уз ограду да се „не могу доносити одлуке уместо других земаља".
Роде тврди да је у мисији лобирања да се издејствује признавање европске квинте ангажован и специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, иако је то што је баш њему додељен овакав задатак спорно по неколико основа. Пре свега зато што је Брисел покровитељ „статусно неутралних преговора“, што је Лајчак као изасланик за дијалог директно нарушио ако се укључио у лобирање за заокруживање независности Косова.
Ништа мање није важно и то што у ЕУ не постоји консензус око питања независности Косова, које признаје 22 од 27 држава Уније.
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
СРБИЈА
Лајчак разговарао са шефом шпанске дипломатије о дијалогу Београда и Приштине
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
СРБИЈА
Куртијеви снови - прижељкује да Шпанија променити став по питању Косова
Педро Санчез - Sputnik Србија, 1920, 30.07.2022
СРБИЈА
Дачић са Санчезом: Шпанија увек уз Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала