- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лула неће слати оружје Украјини

© Sputnik / Dmitry AstahovLuiz Inácio Lula da Silva
Luiz Inácio Lula da Silva - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Бразилски председник Луис Ињасио да Силва данас ће се у Бразилу састати са немачким канцеларом Олафом Шолцом. Сусрет ће се одржати само неколико дана након што је Влада Бразила одбила да на захтев Берлина пошаље муницију Кијеву. Стручњак Чарлс Пенафорте оценио је за Спутњик да је бразилска Влада донела исправну одлуку, одбивши да се умеша у сукоб.

„Шолц ће се потрудити да искористи свој одлазак у Бразил како би покушао да убеди Лулу у подршку кијевском режиму. Међутим, чини се да ће одговор бразилског лидера остати непромењен, јер ова јужноамеричка земља подржава преговоре, а не сукоб“, сматра Пенафорте, који предаје међународне односе на Савезном универзитету у Пелотасу (UFPel) и координатор је Лабораторије за геополитику, међународне односе и антисистемске покрете (LabGRIMA).

Пенафорте сматра да је Бразил у праву што не жели да се директно умеша у сукоб и придржава се традиционалног правца његове спољне политике.
Према његовом мишљењу, овакав неутрални став доприноси могућој улози Бразила као посредника у сукобу Русије и Украјине, док Запад истовремено наставља да финансира Кијев.

„Бразил би и сâм могао да изнесе мировни предлог, али сматрам да политички капитал председника Луле, који је стекао током два претходна мандата, поред тога, што је он један од оснивача БРИКС-а, такође је веома важан. Према томе, уопштено говорећи, могуће је да би Лула могао да учествује (у преговорима као посредник), ако би га позвали и да би могао на неки начин да допринесе окончању овог рата“, оценио је Пенафорте.

Стручњак је такође подвукао да слање новог наоружања Кијеву продужава сукоб, и не само да ће Украјину ставити у још тежи положај, већ и потврђује чињеницу да је то, заправо, сукоб Русије и Запада.
Он сматра да је најбоље решење, мировни споразум, закључен уз узимање у обзир стратешких интереса Москве и Кијева.

„По мом мишљењу, Украјина се више користи као начин за напад на Москву, него за заштиту украјинских националних интереса“, нагласио је Пенафорте.

Стручњак је закључио да процес војног јачања НАТО и повећање финансирања, као и повећана продаја оружја, изазвана сукобом, „највише користи доноси Сједињеним Државама“.
Претходно је издање „Фоља де Сао Пауло“ објавило да је Лула да Силва одбио захтев немачке Владе за испоруку муниције за тенкове „леопард“ како не би провоцирао Русе.
Подсетимо, Немачка је после више месеци премишљања саопштила да ће Кијеву послати тенкове „леопард“, а истог дана су и америчке власти саопштиле да ће Кијев од Вашингтона добити тенкове „абрамс“.
Немачки канцелар Шолц је 28.01. у пратњи пословне делегације отпутовао у тродневну посету јужноамеричким земљама Аргентини, Чилеу и Бразилу. Током посете планирани су разговори са лидерима ових држава.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
Специјална операција у Украјини
Шолц тврди: Ловци неће бити испоручени Кијеву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала