Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Неће проћи! Приштина жестоко против главног услова да би се наставио дијалог с Београдом

© AP Photo / Visar KryeziuПосланици Скупштине тзв. Косова, архивска фотографија
Посланици Скупштине тзв. Косова, архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Политичка седмица у Приштини почела је жестоким противљењем формирању Заједнице српских општина од стране посланика владајуће већине у тзв. Скупштини Косова. Посланици Покрета самоопредељење овог јутра листом објављују статусе да ЗСО не може бити формирана на Косову.
У свом ауторском тексту за косовске медије који извештавају на албанском језику Саветник америчког Стејт департмента Дерек Шоле и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар истакли су да је време за формирање ЗСО, истога дана наставила се кампања која траје већ десет година мешу косовским политачарима у којој листом говоре да Заједница српских општина неће бити формирана.
Највиши званичници косовске владе и посланици Самоопредељења путем друштвених мрежа кажу да ЗСО неће проћи упркос позива са запада да је неопходно њено формирање.

На Западу нешто ново

Некадашњи председник Српског националног већа северног Косова И Метохије Милан Ивановић за Спутњик каже да су албанци навикли да буду размажени од стране запада.
“Албанци су размажени доста у претходном периоду без обзира на аргументе и чињенице, и увек су били потпуно привилеговани од стране запада тако да не можемо да очекујемо да ће се та ситуација променити за 180 степени, али примећујемо посебно по реакцији неких америчких званичника да на западу има нешто ново и да има нека доза притиска и на Приштину да прихвате оно што је договорено у Бриселским споразумима. Наравно они беже од тога што даље могу, али мораће да испуне оно што је договорено”, каже Ивановић.
Организациони секретар Аљим Рама и секретар за међународне односе Хајрула Чеку састали су се данас са представником Фондације Фридрих Еберт за Косово и Северну Македонију Ренеом Шлеом и са тог састанка поручили да се Покрет самоопредељење противи формирању Заједнице српских општина као и било каквог другог договора како су рекли “на етничкој основи”.

Покушај да ЗСО формира НВО

Ивановић сматра да косовски званичници покушавају да организацију ЗСО пребаце на терен неке невладине организације.
“Разлози којима оправдавају своје понашање и своју неконструктивност и слепило су позивање на њихов устав и закон, али и ми имамо наш устав и закон који важи по Резолуцији 1244 за територију целе Србије са КиМ у њеном саставу”, рекао је Ивановић који напомиње да Приштина покушава да прогура Заједницу као неку празну љуштуру без извршних овлашћења , али да такву ЗСО Србија и Срби на Косову и Метохији то неће прихватити.
“Мислим да ту постоји достојан став и Београда да ми не можемо да будемо невладина организација. Ми морамо да имамо извршна овлашћења у тој Заједници и да косовски званичници прихвате да ми имамо своју аутономију. То је један од услова, једна од црвених линија преко којих Србија и ми Срби на КиМ не можемо прећи и мислим да је то и на западу свима јасно”, рекао нам је он.
Ивановић каже да Француско-немачки план може бити оквир за разговоре иако се не зна шта све пише у том предлогу, али да је предуслов формирање Заједнице српских општина.
“Нећемо се држати плана као пијан плота, а неприхватљиво је оно што би угрозило наше интересе, а то је - независно Косово. Мислим да је таква и државна политика јер је председник Вучић до сада већ то показао и 2013 када није прихватио да Косово уђе у Уједињене нације. Мислим да се и данас, без обзира на ове притиске, то не може и неће прихватити, закључио је Ивановић.
Путокоз Приштина Београд - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
СРБИЈА
Нови пробни балон из Приштине: Објављен нон-пејпер — шта ако Београд и Приштина одбију Европу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала