- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руска ПВО оборила украјински војни хеликоптер Ми-8; заузете нове борбене линије код Угљедара

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПротивваздушни ракетни систем С-300В4 у зони специјалне војне операције
Противваздушни ракетни систем С-300В4 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Руски ПВО системи оборили су хеликоптер Ми-8 украјинског ратног ваздухопловства у близини села Новодаровка у Запорошкој области, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.
Такође су у претходна 24 часа уништене две беспилотне летелице у Луганској Народној Републици и четири ракете испаљене из вишецевних ракетних система „хајмарс“ и „Ураган“ Доњецкој Народној Републици и Запорошкој области. Осим тога, у Херсонској области пресретнуте су две противрадарске ракете америчке производње „ХАРМ“.
У купјанском правцу артиљерија „Западне“ групе руских снага извела је напад на људство и технику украјинских јединица у Харковској области. У борбама је убијено више од 35 украјинских војника, а уништено једно оклопно борбено возило и два аутомобила.
У краснолиманском правцу артиљеријском ватром јединице групе „Центар“ гађале су јединице 95. десантно-јуришне бригаде украјинских трупа у Луганској Народној Републици. У борбама је погинуло и рањено до 40 украјинских војника и уништено четири борбена оклопна возила и три аутомобила.
У доњецком правцу, током активних офанзивних дејстава групе „Југ“, убијено је и рањено више од 70 украјинских бојника, а уништен један тенк, борбено возило пешадије, два камионета, два борбена возила система „Град“, хаубица Д-30 и један контрабатеријски радар америчке производње АН/ТПКу-50.
У јужнодоњецком и запорошком правцу, јединице групе трупа „Исток“, настављајући успешна офанзивна дејства, заузеле су повољније борбене линије и извеле напад на 1. тенковску бригаду Оружаних снага Украјине код Угљедара у Доњецкој Народној Републици, као и 102. бригаду територијалне одбране код Успеновке у Запорошкој области. У претходна 24 часа убијено је и рањено до 25 украјинских војника, а уништена два борбена оклопна возила, хаубица Д-20, две хаубице Д-30, као и самоходна артиљеријска хаубица „Гвоздика“.
У херсонском правцу је у претходна 24 часа у оквиру контрабатеријске борбе уништена једна самоходна артиљеријска хаубица „Гвоздика“ и складиште са артиљеријском муницијом.
Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 381 авион, 205 хеликоптера, 2.982 беспилотне летелице, 402 противваздушна ракетна система, 7.679 тенкова и других оклопних борбених возила, 997 борбених возила за ракетне системе, 3.962 артиљеријска оруђа и минобацача, као и 8.226 јединица специјалних војних возила.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Добровољци одреда Стаљинград пред одлазак у зону специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Специјална операција у Украјини
Руско Министарство одбране снабдеваће добровољце оружјем, техником, храном и медицинском помоћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала