- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Шупља сила, без оружја и муниције“: Процуриле понижавајуће поруке америчког генерала Британцима

© AP Photo / Pavel GolovkinБритански војници
Британски војници  - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Пратите нас
Високи генерал америчке војске рекао је министру одбране Велике Британије Бену Валасу да се британска војска више не сматра силом највишег нивоа, пренео је „Скај њуз“ позивајући се на изворе који поручују да је овај пад проузрокован смањеним улагањима последњих деценија због уштеде и да хитно треба да се поправи постојеће стање.
Извори „Скај њуза“ су рекли да премијер Риши Сунак ризикује неуспех својом улогом „ратног премијера“ ако не предузме хитне мере с обзиром на растућу претњу коју наводно представља Русија. Мере би требало да укључе повећање буџета за одбрану за најмање три милијарде фунти годишње, заустављање плана којим се величина војске смањује и ублажавање мирнодопских правила набавке која ометају могућност Уједињеног Краљевства да брзо купи оружје и муницију.
„Будућност ће показати верује ли влада да је њена примарна дужност одбрана краљевства или је то само слоган, што ће најбоље показати кроз своје одлуке у надолазећим недељама, рекао је извор.

Британија једва да је на другом нивоу

Сунак тек треба да понуди неко смислено обећање да ће проширити своју одбрамбену „благајну“; 7. марта треба да буде објављен пролећни буџет који ће показати има ли новца за војску. Постоје планови за модернизацију услуге с борбеним возилима, пројектилима и модернизованим тенковима који су осмишљени пре него је почео сукоб у Украјини, али је временски распон за испоруку прекратак у временима повећаног ризика, пренео је „Јутарњи лист“.
© AP Photo / Pavel GolovkinМинистар одбране Велике Британије Бен Валас
Министар одбране Велике Британије Бен Валас - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Министар одбране Велике Британије Бен Валас
Неименовани генерал, који је упутио критику британском министру одбране, први ниво војне снаге земље уједно сматра и највишим. У ту групу убраја Русију, Кину, Сједињене Америчке Државе и Француску, а то је уједно и статус који жели и Велика Британија. Други ниво описује као средње силе с мање борбених способности попут Италије или Немачке.
„Уједињено Краљевство није на првом нивоу, једва да се то може назвати и другим нивоом. Све док не зезну набавку, на добром су путу да буду модерна војска“, рекао је извор „Скај њуза“.

Одбрамбена криза

Криза одбране стварала се генерацијама након смањења величине оружаних снага од краја Хладног рата да би се уштедио новац за мирнодопске приоритете. Додатни отежавајући чинилац је хронични неуспех Министарства одбране и војске током протеклих 20 година у набавци неке од најпотребније опреме, попут оклопних возила и нових комуникацијских система.
Осим тога, снабдевање Украјине преосталим војним залихама оружја и муниције повећала је притисак на Уједињено Краљевство. Ова држава игра кључну улогу у подршци Кијеву с премијером који је први лидер једне државе који је обећао слање западних тенкова, а његов потез следиле су Немачка и САД.
„Имамо могућност да убрзамо напоре и осигурамо трајни мир Украјинцима. Наставимо тако“, написао је Сунак прошле среде на Твитеру.
Ипак, Сунак у свом првом политичком говору као премијер није навео поправљање недостатака у својим оружаним снагама. Борис Џонсон је 2020. године повећао потрошњу за одбрану за 16 милијарди фунти – што је највеће повећање од Хладног рата, али недовољно да покрије празнине. Од тада, растућа инфлација, девизни курсеви и потреба за убрзавањем планова модернизације војске значиће више резова, рекли су извори.

Шупља сила

Хронична ерозија створила је оно што одбрамбени извори описују „шупљом силом“, с недостатком особља, недовољно новца за обуку и наоружавање оних који се још школују, застарелим оружјем и исцрпљеним залихама наоружања и резервних делова.
„Новац потребан за поправак одбране мали је у поређењу с другим подручјима потрошње као што су здравство или социјална помоћ. Дакле, ово је ствар избора владе, а не доступности“, рекао је бивши командант сер Ричард Баронс.
Сунак се до сад опирао да прати своју претходницу Лиз Трас и подизање потрошње за одбрану на три одсто БДП-а до 2030. године у односу на садашњих нешто више од два одсто.

Најмалобројнија војска од Наполеонових времена

Са само 76.000 припадника, британска војска је упола мања од оне 1990. и најмања је од времена Наполеона. Снаге би требало смањити на 73.000 према тренутним плановима који ће се спровести ако се не пронађе потребан новац. Пензионисани генерали, адмирали и главни маршали ратног ваздухопловства већ годинама оглашавају узбуну.
Неуобичајено, чак су и званичници у служби почели отвореније да говоре у јавности о проблемима и исцрпљеним ресурсима, што је јасан знак за забринутост унутар Министарства одбране.

Познати ризици

Када се појавила пред парламентарним одбором раније овог мјесеца, заменица начелника генералштаба Шерон Несмит говорила је о плановима војске за модернизацију. Предвиђено је испоручивање ратне дивизије, потпомогнуте новим оклопним возилима и пројектилима дугог домета који ће бити створени до 2030. године.
„Премијеру је јасно да морамо учинити све што је потребно да бисмо заштитили своје људе због чега Уједињено Краљевство има највећи буџет за обнову у Европи па смо 2020. направили највеће улагање у одбрамбену индустрију од Хладног рата. Обезбеђујемо да наше оружане снаге имају опрему и способност која им је потребна да се суоче с претњама сутрашњице, укључујући и десетогодишњи план набавке опреме вредан 242 милијарде фунти“, рекао је портпарол владе.
„Током следећих неколико година Британија ће вратити своје место једне од водећих копнених снага у Европи“, закључио је један од извора „Скај њуза“.
Лондон - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
СВЕТ
Председавајући британског Комитета за одбрану: Морамо директно да се суочимо са Русијом
Танк Challenger 2 Британских Вооруженных сил - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Специјална операција у Украјини
Велика Британија шаље Украјини тенкове „челенџер 2“
Дискусија на Светском економском форуму у Давосу - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
СВЕТ
Велика побуна Глобалног Југа: Зашто лидер најмногољудније земље света најављује нови светски поредак
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала