- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Блинкен у Јерусалиму: Војна сарадња Русије и Ирана брине Америку и Израел

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаСастанак руских и иранских војних званичника у Москви
Састанак руских и иранских војних званичника у Москви - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Војно-техничка сарадња Ирана и Русије озбиљно забрињава како САД, тако и Израел, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен у Јерусалиму, где борави у званичној посети.
По речима Блинкена, тема разговора са израелским властима било је „продубљивање сарадње у циљу супротстављања дестабилизујућим акцијама“ Ирана, као и „све јаче везе Техерана и Москве и савремено наоружање које размењују“.
Блинкен тврди да Иран наводно „испоручује Русији напредну војну технику“, али и да Москва „чини исто када је реч о Техерану“.
„То, наравно, заиста брине и нас и Израел“, рекао је амерички државни секретар.
Говорећи о ситуацији у Украјини, Блинкен је истакао да је „важно пружање подршке како би се задовољиле све потребе Украјине – хуманитарне, економске и потребе у области безбедности“.

Америка проширила „црну листу“ за Иран

Министарство трговине САД укључило је на „црну листу“ седам организација из Ирана због „помоћи Оружаним снагама Русије и њеном војно-индустријском комплексу“.
На списку је, између осталог, неколико предузећа из ваздухопловне индустрије, као и Ратно ваздухопловство Корпуса чувара Исламске револуције.
„Тих седам организација је, како је утврдила америчка Влада, деловало против интереса националне безбедности или спољне политике Сједињених Америчких Држава, помажући Оружаним снагама Русије и њиховом војно-индустријском комплексу“, наводи се у тексту документа.
Раније је Вашингтон увео санкције једном броју грађана Ирана који се, наводно повезују са испорукама дронова Русији. Москва и Техеран су више пута одбацивали наводе да Иран испоручује Русији дронове за који се наводно користе током операције у Украјини. Портпарол председника Русије Дмитриј Песков рекао је да су такве тврдње дезинформације и нагласио да руска војска користи дронове домаће производње.
Ирански дрон Kian-2 или Arash-2 - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
Специјална операција у Украјини
Вашингтон увео санкције Иранцима због "испоруке дронова" Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала