- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров открио какву је поруку добио од Блинкена

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који борави у Каиру, изјавио је да је преко египатског колеге Самеха Шукрија добио „одређену поруку“ од америчког државног секретара Ентонија Блинкена.
Лавров је на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са Шукријем рекао да је Русија спремна да чује сваки озбиљан предлог усмерен на свеобухватно регулисање садашње ситуације.

„Министар спољних послова Египта је рекао да је предао поруку америчког државног секретара Блинкена, који је недавно био у посети Каиру. Потврђујем ту информацију. Увек смо говорили да је Русија спремна да саслуша сваки озбиљан, истичем то, предлог који је усмерен на нормализацију читаве садашње ситуације на свеобухватан начин. И с тим у вези поново смо чули поруку о томе да Русија мора да прекине, да оде и да ће онда све бити у реду“, рекао је Лавров.

Али, додао је он, Блинкен није навео други део поруке, а он се тиче стварног интереса САД и Запада који је изложио генерални секретар НАТО током посете Јужној Кореји.
„У једном од обраћања он је рекао да Русија мора да изгуби, да мора бити поражена, да Запад не сме да дозволи да Украјина изгуби јер онда ће изгубити и Запад. И изгубиће, рекао је Столтенберг, читав свет. Односно он је имао смелости да говори не само у име тридесетак чланова НАТО, него и свих осталих држава света, Азије, Африке, Латинске Америке“, навео је он.
Такође је додао да ће НАТО због тога реализовати своју глобалну одговорност, рекао је Лавров.
„Према мом мишљењу, све је јасно, овде се уопште не ради о Украјини. Кијевски режим испуњава вољу САД а њихов главни циљ је да се на светској сцени не дозволе никакви догађаји који би довели у питање хегемонију САД у савременом свету. Због тога је порука непотпуна, ја сам допунио уместо Блинкена на чему инсистирају САД када позивају Русију да се заустави и оде из Украјине“, навео је Лавров.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Специјална операција у Украјини
Лавров: Потписници Минских споразума признали да су они били потребни за припрему рата са Русијом
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала