- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Национална гарда САД припрема се за евентуалне сукобе на Арктику

© Sputnik / Владимир Баранов / Уђи у базу фотографијаПоглед на архипелаг Земља Фрање Јосифа
Поглед на архипелаг Земља Фрање Јосифа - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Национална гарда САД завршила је вежбе „Нодерн страјк 23“, током којих су њени припадници тренирали деловање у арктичким условима, преноси „Милитари тајмс“. Начелник Бироа Националне гарде за однос с медијима навео је да се очекује раст конкурентности у том региону, пре свега у односу на Русију и Кину.
Десетодневне вежбе одржане су по шести пут. Током обуке амерички војници се припремају за евентуалне војне сукобе на Арктику. С обзиром на топљење ледника морски путеви су све проходнији за бородове, а земље као што су Кина и Русија повећавају тамо своје војно присуство, наводи аутор текста.

„Ако погледате мапу Северног појаса, видећете колико су близу све те земље. И видећете, такође, простор Арктика. Када узмемо у обзир повећање температуре и побољшање приступа дубљим тачкама Арктика, видимо да се земље крећу у правцима, у којима раније нико не би радио због отежаних услова. И тамо ће бити конкуренција“, испричао је у разговору за „Милитари тајмс“ начелник Бироа Националне гарде Ден Хокансон.

Поред противника САД, као што су Русија и Кина, на Арктику раде и амерички савезници из НАТО-а, попут Норвешке. САД имају обавезу да их подржавају у случају сукоба.
„Морамо бити у стању да се упутимо тамо где може да дође до потенцијалне борбе и морамо да обезбедимо присуство тамо“, навео је Хокансон.
Основна пажња током вежби била је посвећена пољској артиљерији, а тамо су били и летонски специјалци, стални учесници тих вежби.
Хокансон је новинарима рекао да Биро намерно не само да повећава количину вежби и тренинга, него и модернизује структуру својих бригада и дивизија.
„Морамо да делујемо у најсложенијим могућим условима и мислим да смо данас видели да су наши гардијци свесни да је Арктик важан правац“, нагласио је Хокансон.
Атомски ледоломац у Архипелагу Земље Фрање Јосифа - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
РУСИЈА
Медији: САД већ заостају за Русијом у бици за Арктик
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала