Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српска листа: ЗСО формирати како је договорено у Бриселу 2013. и 2015. године

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилан Радоичић и Горан Ракић
Милан Радоичић и Горан Ракић - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
Пратите нас
Након даншњег састанка у амбасади САД у Приштини на ком се разговарало о формирању ЗСО огласила се и Српска листа која је у свом саопштењу истакла да су на овом састанку, они као политички представници Срба на Косову и Метохији, нагласили да се формирање ЗСО мора спровести онако како је договорено у Бриселу 2013. и 2015. године.
Из Српске листе наводе да су данашњем састанку присуствовали као легитимни представници српског народа.
“Састанку је присуствовала делегација Српске листе као легитимни представник српског народа, и том приликом поновила јасан став, да је формирање Заједнице српских општина обавеза Приштине која је преузата у форми међународног споразума а затим га ратификовала у свом парламенту двотрећинском већином, да је то институција потребна ради опстанка српског народа а не било чији хир”, наводи се у саопштењу СЛ.
“Јасно је наглашено да се формирање Заједнице српских општина мора спровести онако како је договорено у Бриселу 2013. и 2015. године те да је једино Управљачки тим једини надлежан за израду Статута Заједнице српских општина, а не било ко други”, стоји у саопштењу.
Према СЛ будућа Заједница српских општина мора имати извршна овлашћења.
“Посебно је подвучено да је потребно да Заједница има извршна овлашћења, односно баш онако како је договорено у Бриселу у току преговора Београда и Приштине, те да је њено успостављање обавеза која се не сме избегавати јер је она потребна да буде кровна институција српског народа која ће штитити појединачна и колективна права нашег народа”, пише у наставку саопштења.
На састанку је како се наводи изражен јасан став свих српских учесника око ЗСО.
“На састанку је од стране свих српских учесника, како представника политичких партија тако и предстаника НВО сектора изражен јасан став о потреби да се формира Заједница српских општина, чиме је још једном потврђено да је ово захтев српског народа са Косова и Метохије, али и више него јасно предочено да Аљбин Курти говори неистину кад каже да Срби не желе Заједницу српских општина", закључује се у саопштењу Српске листе.
Плакати у Северној Митровици - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2023
СРБИЈА
Британски амбасадор после дискусије у америчкој амбасади: Косово се обавезало на формирање ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала