- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Обрадовић за Спутњик: Новак би могао да приреди највећи шок за „неверне Томе“

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаБогдан Обрадовић и Новак Ђоковић
Богдан Обрадовић и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
Сећају се љубитељи тениса освајања Дејвис купа 2010. године, а ковач тог успеха био је селектор Богдан Обрадовић. Он сада за читаоце Спутњика, као неко ко јако добро познаје Новака Ђоковића и тениска дешавања, коментарише 22. Грен слем титулу, велику трку Србина са Рафаелом Надалом, али и најављује да би Ђоковић могао све да изненади.
Србин и Шпанац имају по 22 освојене Грен слем титуле и то је једина „ГОАТ“ категорија у којој могу противници да му стану на пут.
Пре пар година Обрадовић је говорио је да Новак Ђоковић може и до 25 Грен слем титула, а сада?

Моје тренутно предвиђање је 30 Грен слемова. Тако да, хајде да видимо“, каже Обрадовић за Спутњик.

Ова последња титула у Аустралији била је јако важна. Како је сам Новак рекао на терену Мелбурна, вероватно и најважнија његова титула у каријери.
Када се зна кроз шта је све прошао...

„Сви нивои резултата имају неке, да их назовемо кочницама. Оно што је Новак емотивно осећао била је једна од кочница. Није се дешавао само спорт, већ политика. Та несрећа није ишла само од себе, само у Аусталији. Био је пре тога елиминација са УС Опена, оно избацивање, она глупа лопта ка женском судији, која је то 'одрамила'. Оно нема везе са мозгом да избаце неког са турнира, потпуни преседан преседана, не знам како то да назовем. Онда наравно и Вимблдон да не добијеш бодове, а освојио си. Стварно то никада разумети нећу! Заправо је све то могло да проузрокује то да Новака ментално и духовно обори, а он је у свему томе нашао снагу, енергију и из свега се вратио јачи. Колико год пута да га оборе и баце на колена, он ће поново да устане“, каже за Спутњик тренер који је и сам део себе уткао у Новака и допринео да Ђоковић буде овако добар.

Додатно Обрадовић појашњава кроз шта је све српски тенисер морао да прође.
„Свака нада се губи, сваки човек то не би психолошки издржао, а он готово да није изгубио сет у Аустралији. Можемо само да му се дивимо“, објашњава Обрадовић.
© Tanjug / Димитрије НиколићТениска репрезентација Србије после тријумфа над Русијом у Нишу
Тениска репрезентација Србије после тријумфа над Русијом у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Тениска репрезентација Србије после тријумфа над Русијом у Нишу
Новак предњачи у односу на Рафаела Надала и Роџера Федерера по броју освојених мастерса, по броју освојених АТП Завршних турнира, по броју седмица на првом месту, има бољи међусобни скор од обојице, а поред свега освојио је Дејвис куп 2010. године и играо финале 2013, као и што је дошао до бронзе у Кини на Олимпијским играма.
Поставља се питање – где је граница?
„Граница се поставља у Новаковој одлуци колико ће дуго да игра. А, колико год Новак буде играо тенис, ја гарантујем животом, биће спреман и способан да осваја Грен слемове. Ако је то следеће три сезоне, четири или пет, сигуран сам да ће играти на нивоу и једно ће и играти да би освајао Грен слемове“, објашњава Обрадовић.
Сада када је српски тенисер дошао до титуле на Аустралијан опену, отварају се апетити, па би његови навијачи да дође до сва четири Грен слема ове године, до такозваног календарског Грен слема.
Наравно, ако би га САД пустиле да наступи на УС Опену.
„То би био, за неверне Томе и ове што нас не воле и што га не воле – то би био највећи шок. Али, ако би му се пружила прилика... Заправо је најтеже започети сезону, најтежи је тај први Грен слем. Ви долазите тамо, огромна разлика у временској зони, дугачак лет, џет-лег, чуда, климатска промена, са наше хладноће дођете тамо... Мислим да је Аустралија због тога најнапорнија“, каже Обрадовић.
Следећи је Ролан Гарос и подлога која му баш и не прија – шљака. Пословично речено Новакова најмање драга подлога.
Али, Обрадовић истиче да од Новака није чуо да му је најмање омиљена подлога.
„Никада нисам то чуо од Новака. Тешко је налазио, у поређењу са другим подлогама, ниво игре који је потребан за шљаку, али је опет освојио Ролан Гарос и то два пута. Плус је освајао Рим и земљане турнире, Монте Карло, Мадрид... Није то баш да није његова подлога“, каже Обрадовић.
© AP Photo / Marko DrobnjakovicЈанко Типсаревић, Новак Ђоковић и Богдан Обрадовић
Јанко Типсаревић, Новак Ђоковић и Богдан Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Јанко Типсаревић, Новак Ђоковић и Богдан Обрадовић
Предуслов за све наредне успехе је физичка спрема.
А, ту наспрам Новака ретко ко може да стане.
„Како он изгледа, мени бар, изгледа као да има 10 година мање него што има. Да, да... Новак се увек касније развијао, тај је тип и човека и играча који се касније развијао. Увек је некако бебасто изгледао. То је и добро. Али, како он ради загревање, истезање, рехабилитацију, те технике је развио до савршенства! Колико је само током Дејвис купа правио загревања и истезања, уради пута три оно што га чека на терену. Огромна количина рада је уткана и то дуги низ година. Када је хладно тело, када потегнете како ми то кажемо, направите већи напор, експлозивне покрете направите, долази до повреде. Новак то све зна, максимално је поштовао своје тело и није се повређивао. Гледајући друге играче како раде, Новак је у том смислу далеко развијенији. Ништа није случајно“, објашњава стручно Обрадовић.

Чини ми се да је и Рафа „готов“

Обрадовић је раније говорио за Федерера да је „готов“ са каријером значајно пре него што се Швајцарац стварно пензионисао. Био је у праву.
Како му се сада чини Надал?
„Као што сам говорио за Федерера, мени се чини да је и Рафа готов. Њега заиста изузетно поштујем, Рафу. Знам да га и Новак воли и поштује. Сада је дотерало цара до дувара, сада више нема се где. Знамо из енсафа тренера, да када дође до повреде колена, а ви их не лечите, оптерећење мора да се пренесе на комшије. Ко вам је комшија, па то је кук. Читав скелет трпи. Сви ти стресови су се преносили. Поред колена сада му и кукови страдају. Мени Рафа делује некако много старије од Новака. Да ли је то због броја сати тренинга. Рафа проводи три пута више времена на тренингу од Новака, а уђу у исту форму. Рафа тренира три и по сата, Новак сат и по. Тај однос је негде. Нисам сигуран да ће Рафа са тим силним бројем тренинга моћи да издржи. Његов ритам играња је прилично исцрпљујући. Колико све те болове Рафа може да издржи то је велико питање“, констатовао је Обрадовић.
И на крају додао:
„На дуже стазе Новак има предност. Могу да замислим Новака за пет година на терену. Рафу могу да замислим још годину дана, максимално две“, констатовао је Обрадовић јављање за Спутњик.
Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер
Крег Тајли и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
СПОРТ
Аустралијанац потврдио да Новак није лажирао повреду – „Видео сам снимке својим очима“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала