- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Лаж има рок трајања“: Антонов о изјавама САД о биолабораторијама у Украјини

© Sputnik / Михаил Тургиев / Уђи у базу фотографијаРуски амбасадор у Вашингтону: Не потпирујемо протесте, то је антируска пропаганда
Руски амбасадор у Вашингтону: Не потпирујемо протесте, то је антируска пропаганда - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
У америчкој позицији о лабораторијама у Украјини приметне су контрадикторности, јер су се „спречавањем пандемије“ бавили војни стручњаци, изјавио је амбасадор Русије у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов.

„Американци противрече сами себи. Ако је такав програм био изричито мирољубивог карактера, зашто су рад на њему тако оперативно обуставили? Зашто се тим питањима баве војни, а не цивилни стручњаци? Одговор је очигледан: Вашингтон је имао и има шта да крије“, истакао је амбасадор.

Он је нагласио да је изјава Беле куће о деактивацији лабораторија пре почетка специјалне операције у Украјини сведочи о жељи Вашингтона да не дозволи да резултати истраживања доспеју у руке руске војске.
„Министарство одбране је више пута указивало на знаке да САД спроводе програм двоструке намене. Истовремено, најспорнији експерименти се изводе ван националне територије. Ево само једног примера: Вашингтон је од 2019. године користио Украјину као платформу за експериментисање са инфекцијом ХИВ-а. Као циљне групе узете су најугроженије категорије становништва са великим ризиком заразе“, објаснио је Антонов.
Дипломата је уверен да ће „пре или касније морати да одговарају на питања које је поставила Русија“.
„Важно је подсетити: лаж има рок трајања“, закључио је он.

Кирбијево признање

Раније је координатор за стратешке комуникације Савета за националну безбедност САД Џон Кирби признао да је Вашингтон радио са Кијевом на неколико „истраживања“ у области „спречавања пандемије“.
„Није било оружја, лабораторија за развој биолошког оружја. САД нису вршиле војно-биолошка истраживања у Украјини“, рекао је Кирби.
Он је додао да су САД радили са Украјинцима на неким истраживањима у области спречавања пандемије.
„Сви истраживачки објекти су напуштени и безбедно затворени“, објаснио је Кирби.
Начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов изјавио је да је руска војска током специјалне операције добила више од 20 хиљада докумената и материјала о војно-биолошком програму САД у Украјини.
Кирилов је нагласио да ови материјали потврђују усмереност Пентагона на стварање компоненти за биолошко оружје и њихово тестирање на становништву Украјине и других држава дуж периметра граница Русије. и истовремено открио нове информације о кључним личностима војно-биолошких пројеката САД у Украјини, које су до сада биле у сенци.
Знак за биолошку опасност - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Специјална операција у Украјини
Америка признала да је вршила експерименте на сиромашним грађанима Украјине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала