- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Америка признала да је вршила експерименте на сиромашним грађанима Украјине

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаЗнак за биолошку опасност
Знак за биолошку опасност - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2022
Пратите нас
Америчка делегација у Женеви признала је да су у Украјини вршена биолошка истраживања на грађанима са ниским примањима и пацијентима у психијатријским болницама, изјавио је начелник снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов.
„Објашњења Сједињених Америчких Држава и Украјине у вези са уклањањем сојева и биоматеријала украјинских грађана и поштовањем етичких стандарда приликом спровођења истраживања о војним лицима, грађанима са ниским примањима, као и о једној од најугроженијих категорија становништва – пацијената психијатријских болница, изгледали су крајње неубедљиво“, рекао је Кирилов на брифингу после консултативног састанка држава-потписница Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја у Женеви.
Приликом разматрања овог питања, „америчка делегација је признала такве чињенице“, напомињући да је предаја узорака патогених биоматеријала у Сједињене Америчке Државе „била ретка“, додаје Министарство одбране.
Кирилов је навео да је да је Министарство одбране Русије представило у Женеви материјалне доказе о војно-биолошким активностима САД у Украјини и да ниједна делегација није посумњала у њихову аутентичност.
„Учесницима састанка предате су копије докумената које је претходно објавило Министарство одбране Русије, као и материјални докази који потврђују спровођење војно-биолошких програма на територији Украјине“, рекао је Кирилов.
Он је нагласио и да „ниједна од делегација није посумњала у аутентичност поднетих докумената“, укључујући и у погледу сакупљања патогених материјала у украјинским лабораторијама, укључујући и у Институту за борбу против куге „Мечников“.
Како је рекао, представници Украјине игнорисали су питања о неоснованим количинама складиштења опасних биолошких агенаса у Институту за борбу против куге „Мечников“.
Кирилов је објаснио да су се у Институту „Мечников“ опасни биоматеријали складиштили у степеништима, а такође није постојао исправан систем за контролу приступа патогеним микроорганизмима.

Јачање војно-биолошког потенцијала САД

Кирилов је такође саопштио да Сједињене Америчке Државе граде војно-биолошки потенцијал изградњом лабораторија у страним државама и прикупљањем сојева посебно опасних микроорганизама под маском члана X Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја који се односи на међународну сарадњу и размену информација у мирољубиве сврхе.
Истраживачи у америчкој војној лабораторији Форт Детрик - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
РУСИЈА
Русија: Америка у Украјини тестирала опасне вакцине и могла да изазове епидемију куге
Он је нагласио да је Русија више пута говорила о истинској природи војно-биолошких програма Пентагона.
Док се за циљеве америчких војно-биолошких активности ван САД декларисало праћење заразних болести и пружање помоћи земљама у развоју, у стварности се дешавало јачање војно-биолошког потенцијала САД заобилажењем обавеза према Конвенцији.
„То се види у изградњи војних лабораторија дуж граница геополитичких противника; прикупљању сојева посебно опасних микроорганизама специфичних за одређене територије; испитивању токсичних лекова на људима“, објаснио је Кирилов.
Према његовим речима, на примеру Украјине види се да декларисана природа америчких активности само површно одговара члану X Конценције везано за међународну сарадњу и размену информација у мирољубиве сврхе.
„Као резултат реализације пројеката ДТРА није постигнуто побољшање ситуације са инциденцијом, а ситуација у земљама које се граниче са Украјином се у многоме погоршавала. Остали знаци ‘мирне сарадње’ су такође изостали“, нагласио је Кирилов.

Вашингтон није представио доказе о предностима сарадње са Кијевом

Кирилов је приметио да су Сједињене Америчке Државе у Женеви представиле само неколико фотографија реновираних лабораторија.
Према његовим речима, ни Украјина ни САД нису пружиле друге убедљиве доказе о предностима сарадње Кијева и Вашингтона у побољшању санитарно-епидемиолошке ситуације која се стално погоршава у Украјини последњих 15 година.

„Практични резултати активности Управе за смањење претњи ДТРА Министарства одбране САД у Украјини представљени током састанка, свели су се на показивање неколико фотографија реновираних лабораторијских објеката. Највероватније, осим ових псеудодостигнућа, други резултати нису постигнути“, оценио је Кирилов.

Кијев покушао 2013. да прекине амерички војно-биолошки програм

Међуресорна комисија представника Службе безбедности Украјине (СБУ), Министарства аграрне политике и Државне ветеринарске службе Украјине је 2013. покушала да ограничи пројекте Управе за смањење претњи америчког Министарства одбране у Украјини ДТРА, али Кијев није успео да издржао притисак Вашингтона и попустио је, навео је Кирилов.
Биохазард - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2022
РУСИЈА
Руска војска: Америка умешана у пандемију вируса корона
Према његовим речима, потврда америчког притиска је захтев амбасадора САД у Украјини Џона Тефта од 8. фебруара 2013. године, у којем од министра пољопривредне политике захтева да утиче на своје подређене по питању продужења пројекта ДТРА за још четири године.
„Иако је Министарство аграрне политике и хране у свом одговору од 13. марта 2013. године покушало да одбије учешће у Програму за смањење биолошке претње, реализација овог пројекта је настављена“, објаснио је Кирилов.
Према његовим речима Вашингтон и Кијев нису одговорили на питање о узроцима хитног уништавања докумената о војно-биолошким активностима у Украјини.
„Постављена питања о узроцима за хитно уништавање документарних доказа о војно-биолошкој активности такође су остала без икаквих коментара. Истовремено, украјинска делегација је изјавила, цитат: ‘... Ово није суд и ми нисмо под унакрсним испитивањем...’ крај цитата“, рекао је Кирилов.

Русија предложила три иницијативе за јачање Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја

Министарство одбране такође је предложило три иницијативе за јачање Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја: механизам провере, научни комитет и извештавање о биолошкој делатности у иностранству, рекао је Кирилов.
„Као прво, то је обнављање преговора о правно обавезујућем протоколу за Конвенцију, који укључује спискове микроогранизама, токсина и опреме (аналогно контролним списковима Конвенције о забрани хемијског наоружања), који има свеобухватни карактер и има ефикасне механизме провере. Подсетићу да је нацрт протокола припремила међународна експертска група ВЕРЕКС још 2001. године“, објаснио је он.
Министарство, такође, сматра да је неопходно оснивање научно-консултативног комитета с географски широким кругом представника и једнаким правима за све учеснике, уз поштовање такозваног „принципа десеторице“, у складу с којим одлуке треба да се усвајају уз узимање у обзир алтернативних тачки гледишта, чак и ако их износи само једна држава.
„Као треће, ширење мера јачања поверења уз обавезно објављивање делатности у биолошкој сфери изван граница националних територија“, додао је Кирилов.
Он је нагласио да ће Министарство одбране Русије наставити да разјашњава ситуацију, јер су „питања о војно-биолошким програмима САД и Украјине и даље актуелна“.
На иницијативу Русије од 5. до 9. септембра у Женеви је одржан састанак држава-потписница Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја у вези са кршењем чланова 1 и 4 Конвенције од стране Сједињених Америчких Држава и Украјине, као резултат рада Управе за смањење претњи Пентагона ДТРА у Украјини. Министарство одбране анализирало је материјале говора представника САД и Украјине, радне документе држава-учесница, заједничке изјаве и завршни документ састанка. Русија је поставила више од 20 питања у вези са незаконитим активностима Кијева и Вашингтона према Конвенцији о биолошком и токсичном оружју.
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2022
РУСИЈА
Министарство одбране Русије изнело нове шокантне доказе о војно-биолошкој делатности САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала