00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
20:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Нова студија: Екстремно обрађена храна повезана са различитим облицима рака

CC0 / / Прерађена храна – илустрација
Прерађена храна – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2023
Пратите нас
Конзумирање ултраобрађене хране повећава ризик од оболевања и умирања од рака, посебно рака јајника, показали су резултати најновијег истраживања спроведеног на око 197.000 људи у Великој Британији од којих су више од половине жене.
Претерано прерађена храна укључује инстант супе, сосове, смрзнуте пице и готова јела, као и виршле, кобасице, помфрит, сокове, колачиће из продавнице, колаче, бомбоне, крофне, сладолед и друго.
„Ултрапрерађена храна се производи од индустријски добијених састојака и често садржи адитиве да би се прилагодила боја, укус, конзистенција, текстура или продужио рок трајања“, истакла је др Киjара Чанг, истраживач Националног института за здравље и негу у Школи јавног здравља са „Империјал Лондон колеџа“.
„Наша тела можда неће реаговати на исти начин на ове ултраобрађене састојке и адитиве, као на свежу и хранљиву минимално обрађену храну“, рекла је Чанг.
Међутим, људи који једу више ултрапрерађене хране имају и тенденцију да „пију више газираних пића и мање чаја и кафе, као и да мање једу поврће и другу храну која спада у здрав начин исхране“, истакао је Дуан Мелор, дијететичар и виши сарадник на медицинској школи Астон у Бирмингему.
„Ово би могло значити да то није ефекат саме ултрапрерађене хране, већ да одражава утицај мањег уноса здравије хране“, рекао је Мелор, који није био укључен у студију.
Студија, објављена у уторак у часопису Е-клиникал медисин, разматрала је повезаност конзумирања ултрапрерађене хране и 34 различита типа рака у периоду од 10 година. Истраживачи су анализирали податке о навикама у исхрани 197.426 људи из базе британске Биобанке, велике биомедицинске базе података и истраживачког ресурса који је пратио становнике од 2006. до 2010. године.
Количина ултраобрађене хране коју су конзумирали људи у исхрани кретала се од 9,1 одсто до 41,4 одсто, показало је истраживање.
Обрасци исхране су затим упоређени са медицинским картонима у којима су наведене и дијагнозе и смрти од рака. Сваки пораст од 10 одсто у потрошњи ултраобрађене хране био је повезан са повећањем од 2 одсто у развоју било ког рака и 19 одсто повећаним ризиком од дијагнозе рака јајника, наводи се у саопштењу „Империјал Лондон колеџа“.
Смртност од рака је такође порасла, показало је истраживање.
За сваких додатних 10 одсто веће потрошње ултрапрерађене хране, ризик од умирања од било ког рака повећавао се за шест одсто док је ризик од умирања од рака јајника порастао за 30 одсто, наводи се у саопштењу.
Када је реч о смрти од рака код жена, рак јајника је рангиран на петом месту, „што представља више смртних случајева него било који други рак женског репродуктивног система“, приметило је Америчко удружење за рак.
Ово најновије истраживање није прво које показује повезаност између високог уноса ултрапрерађене хране и рака.
Студија из 2022. године испитала је исхрану преко 200.000 мушкараца и жена у Сједињеним Државама до 28 година и открила везу између ултрапрерађене хране и колоректалног карцинома – трећег најчешће дијагностикованог рака у Сједињеним Државама код мушкараца, али не и код жена.
„Иако нова студија са седиштем у Великој Британији не може да докаже узрочност, већ само повезаност, други доступни докази показују да би смањење ултрапрерађене хране у нашој исхрани могло да пружи важне здравствене користи“, истакла је др Естер Вамос, водећи аутор студије.
„Потребна су даља истраживања да би се потврдили ови налази и разумеле најбоље стратегије јавног здравља за смањење широке распрострањености и штетности ултрапрерађене хране у нашој исхрани“, навела је Вамос.
Домаћа сланина - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2023
ЖИВОТ
Зашто је добро јести сланину и које витамине она има
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала