- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Аустрија прогласила четворо руских дипломата персонама нон грата; Москва: Одговорићемо

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Gryffindor / Зграда парламента Аустрије
Зграда парламента Аустрије - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Аустрија је прогласила четворо руских дипломата који су акредитовани на територији републике персонама нон грата, саопштило је аустријско Министарство иностраних послова на Твитеру.
Према писању медија, двоје од четворо дипломата су чланови сталне мисије при Уједињеним нацијама у Бечу, док су двоје службеници амбасаде Русије.
„Двоје дипломата извршило је акције које нису у складу са њиховим дипломатским статусом, те су због тога проглашени непожељним лицима у складу са чланом 9 Бечке конвенције о дипломатским односима. Других двоје дипломата, чланова сталног представништва Русије у УН предузели су дејства која не одговарају Споразуму о седишту. Због тога им је затражено да напусте територију Аустрије“ , наводи се у саопштењу Министарства.
Према саопштењу, руске дипломате најкасније треба да напусте Аустрију до 8. фебруара.
Априла прошле године, Министарство спољних послова Аустрије је прогласило персонама нон грата троје руских дипломата у Бечу и једног запосленог у генералном конзулату у Салцбургу, који је требало да напусте територију Аустрије до 12. априла до краја дана. Према речима руског амбасадора у Аустрији, Дмитрија Љубинског, МИП Аустрије није доставио доказе противправне делатности руских дипомата, који су због тога проглашени непожељним особама.

Реаговала Москва

Руско Министарство спољних послова саопштило је да ће Москва одговорити на одлуку Аустрије.
"Одговорићемо на адекватан начин", поручили су у Министарству.
Након покретања специјалне војне операције Русије у Украјини, бројне земље протерале су руске дипломате. Међу њима су: балтичке земље, Словенија, Немачка, Француска, Италија, Шпанија, Шведска, Данска и Румунија. Раније је и Европска унија саопштила да проглашава 19 запослених у сталном представништву Русије при ЕУ за персоне нон грата. Са своје стране, Москва је обећала адекватан одговор.
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
Специјална операција у Украјини
„Око за око...“: МИП Русије о одговору на понашање САД према руским дипломатама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала