Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић у Вашингтону: САД подржавају став да је ЗСО нешто што је договорено, а не предмет разговора

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да САД искрено подржавају став да је Заједница српских општина нешто што је претходно договорено, а не предмет разговора и да мора бити формирана да би се даље разговарало и потом приступило имплементацији споразума.
Дачић је навео да су разговори које је водио у Вашингтону, уочи данашњег Молитвеног доручка, били успешни за Србију и да је из Стејт департмента стигла још једна потврда да је поступање председника Александра Вучића исправно, да штитимо националне и државне интересе тако да не угрозимо сопствену будућност.
Он је нагласио да је имао низ веома важних састанака у Стејт департменту.
Саветник америчког државног секретара Ентони Блинкена, Дерек Шоле и специјални изасланик за Западни Балкан Гарбијел Ескобар били су јасни да подржавају принципијелни став Србије, што је, како је казао Дачић и Блинкен јасно потврдио у разговору са председником Србије.
Дачић је указао да је важно за Србију то што је јасно речено шта су наше црвене линије и да не можемо да дозволимо да се поништи Бриселски споразум потписан пре 10 година.
Према његовим речима, званичници Стејт департмента су му рекли да ће САД бити транспарентне, да ће нас упознавати о свему и да заиста мисле озбиљно када кажу да упозоравају Куртија да је ЗСО нешто о чему нема разговора.
„Добили смо јасно уверење да САД сматрају да је ЗСО оно што прво треба урадити, сада, а не после и да високо цене конструктивну позицију Србије, да би желели да то буде у корист целог нашег региона”, рекао је Дачић за Танјуг у Вашингтону..
Битно за Србију је, како је нагласио Дачић, то што САД озбиљно разговарају са партнерима о начину на који Куртију треба да се стави до знања шта мора да се уради да се формира ЗСО.
„Задовољни смо ставом, не знамо како ће се на крају завршити али Србија ће свакако бити конструктивна“, рекао је Дачић и додао да САД дају подршку за наставак стратешких и билатералних односа Вашингтона и Београда.
Министар је навео да је разговарао и са Сенатором Роном Џонсоном и конгресменком Клаудијом Тени која је копредседавајући српског кокуса, и она је како је додао, дала предлог да делегација конгресмена са њом на челу дође у посету Србију.
Алексанадар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СРБИЈА
Вучић разговарао са Блинкеном, огласио се и Стејт департмент
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала