- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Или радиш како хоћемо или ћеш бити кажњен! Како је Лавров разобличио америчку „месијанску“ политику

© Sputnik / Григорий СысоевСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Једна од најважнијих порука интервјуа који се руски шеф дипломатије Сергеј Лавров дао за Спутњик је да се САД расистички односе према делу човечанства које не припада Западу.
„Како САД остварују хегемонију у свету? Када постижу „споразум“, оне не нуде ништа заузврат: или радиш како хоћемо или ћемо те казнити“ објаснио је Лавров модус операнди америчке спољне политике, уз оцену да се ради о врхунцу прагматизма и цинизма.

Расистички однос према незападним нацијама

Оваква идеологија има корене у религији, а постала је манир америчке спољне политике и подразумева да је морално лагати оне које не сматрате једнакима себи, истиче Стеван Гајић, научни саветник у Институту за европске студије и гостујући професор на Московском државном институту међународних односа.
„Све то происходи из идеологије месијанизма и „америчке изузетности“, што је Обама посебно помињао“, наводи наш саговорник и додаје да бивши амерички председник Барак Обама није творац ове идеологије.
Њу можемо наћи већ у првој половини XВИИ века, у филозофским делима енглеских мислилаца Френсиса Бејкона или Џона Дија. Настала је у време када Енглеска постаје поморска сила и када се сукобљавају две религиозне идеје – протестантизам и католичанство.
„Ове идеје преузимају Сједињене државе, а крајем XX века, након Хладног рата, оне су се протегле на читав Запад“, каже Гајић.

Највећа америчка грешка – савез Русије и Кине

Према Гајићевим речима, од важности су и Лавровљеве речи да су руско-кинески односи више од војног савеза, да немају ограничења, граница нити забрањених тема.
Наш саговорник подсећа на недавно гостовање економисте Џефрија Сакса у Београду. Уважени амерички економиста је, између осталог говорио и о стратешкој грешци Америке, која је својим поступцима допринела приближавању Русије и Кине.
Да то не сме да се догоди упозоравао је још Збигњев Бжежински, један од најзначајнијих стратега америчке спољне политике у XX веку, нагласио је Сакс.
„То је управо оно што су политике демократа и нарочито Бајдена успеле да учине и сваким даљим понашањем оне чине да се Русија и Кина зближе“, коментарише Гајић.
У исто време када немачки канцелар Олаф Шолц покушава да убеди латиноамеричке лидере да се активно укључе на страни Запада у сукобу против Русије и бива глатко одбијен, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг активно учествује у кампањи за ремилитаризацију Јапана.
Циљ је да Јапан постане војна претња и за Кину и за Русију, објашњава Гајић.
„Јапан никада није одустао од претензија на руску територију, не само на Курилска острва. Тако да се континентална Евроазија уједињује јер јој са свих обала прети опасност – у Европи већ букти рат, док у Азији, Американци покушавају да Кину и Русију опколе коалицијом држава“, каже Гајић.
Тако да, додаје он, зближавање Русије и Кине представља природан ток ствари.

Русија је спремна за маратон

Из Лавровљевог интервјуа види се да се Русија, што се тиче ситуације у Украјини, спрема за маратон, каже Стеван Гајић. Јасно је да у ближој будућности неће бити преговора, с обзиром да је шеф руске дипломатије поручио борцима да не размишљају о времену трајања специјалне операције, већ како да буду што ефикаснији са што мање губитака на својој страни.
Запад се не може сматрати озбиљним партнером за преговоре ако у Украјину шаље тенкове и ако је слање борбених авиона и, можда, крстарећих ракета само питање времена, истиче Гајић.
Лавров је у интервјуу, како Гајић каже, финим речима рекао да, уколико Запад буде ескалирао сукоб у Украјини, Русија ће реаговати.
„На пример, уколико са у Украјину буду стигле ракете већег домета, Русија ће морати да заузме више територије како би се заштитила“, закључује он.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
РУСИЈА
Интервју Сергеја Лаврова Спутњику: О циљевима специјалне војне операције и притиску Запада
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
РУСИЈА
Лавров: Русија у центру геополитичке битке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала