- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Интервју Сергеја Лаврова Спутњику: О циљевима специјалне војне операције и притиску Запада

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Министар спољних послова Сергеј Лавров дао је у интервјуу Спутњику у коме је говорио о противречностима дејстава украјинских власти и њихових западних покровитеља, циљевима руске специјалне операције и односима Москве са савезницима.

О изгледима сукоба

Испоруке новог наоружања Кијеву наићи ће на одговор Москве, нагласио је министар.
„Ако сада тежимо да артиљерију Оружаних снага Украјине удаљимо на растојање које неће представљати претњу за наше територије, онда што више оружја дугог домета Запад испоручује кијевском режиму, то га је потребно више удаљити од руских територија које су део наше земље“, рекао је он.
Одговарајући на питање на који развој догађаја треба да се припреми, Лавров је рекао да Москва полази од објективних података.
„Пре свега, из оних реалности које су садржане у нашем законодавству, нашем Уставу. Четири нове територије – две народне републике и две области – придружиле су се Русији након референдума. По мом мишљењу, ту нема никаквих питања“, констатовао је он.
Москва настоји да оконча сукоб, „али овде није битан фактор времена, овде је битан фактор суштине, фактор квалитета резултата које пружамо за наш народ, за оне људе који желе да остану део руске културе и коме је кијевска хунта дуги низ година уз подстицај Запада одузимала све руско“.
Информације које се шире на Западу да Москве не жели да преговара су лаж, додао је дипломата. Проблем је, међутим, што је украјински председник Владимир Зеленски несамосталан политичар који поступа по упутствима својих покровитеља.

О америчком концепту изузетности

Изворе конфронтације са Западом треба тражити не у конкретним догађајима, већ у идејама.
„Саветовао бих вам да погледате еру Барака Обаме и прочитате његове изјаве о америчкој изузетности. И Џо ​​Бајден је ту идеју више пута промовисао. Блинкен је рекао да су Американци дужни да остваре своју изузетну прилику да воде... Веома ‘скромно’“, подсетио је Лавров. То значи да је свима осталима, осим Американцима, ускраћено право да се сећају своје историје.
Министар се дотакао и односа САД према партнерима: Американци, тражећи нешто за себе, не предлажу ништа заузврат, само прете казном.
„Та изузетност, та апсолутна увереност у сопствену непогрешивост, супериорност, уверен сам да је то главни разлог што се сада супротстављамо оним земљама које преко кијевског режима воде против нас хибридни рат“, нагласио је шеф руске дипломатије.

О улози дипломата

„Налазимо се усред геополитичке битке, у то нема сумње“, рекао је Лавров.
„Нећемо остати без посла“, одговорио је он на питање о улози дипломата у насталим условима.
„Она иде у неколико праваца. Прво, да на најактивнији начин промовишемо нашу политику, наше аргументе на међународној сцени. Нико на Западу не покушава да се запита: Да ли смо негде погрешили?“
Други аспект, поред борбе против лажних вести, јесте сарадња са партнерима.
„Сједињене Америчке Државе и сви западњаци које су покорили, схватају демократију као право да намећу своје схватање демократије“, оценио је Лавров. Русија се, са друге стране, придржава другачијег схватања независности, садржаног, конкретно, у документима УН.
Москва се припрема и за „антируске баханалије“ које Запад организује за годишњицу специјалне војне операције. Важно је, према мишљењу министра, да се учини тако да ове акције не буду једине које привлаче пажњу света. Русија има шта да каже.
„То нису само војно-биолошки програми (Американаца у Украјини) и директно учешће САД у експлозијама на ‘Северним токовима’“.
Лавров је приметио и да Русија види да се против ње бори цео НАТО, а да су разговори о томе да Алијанса не ратује, већ само наоружава ─ смешни.

О земљама које крећу украјинским путем

„Запад тренутно за ову улогу мерка Молдавију, јер су успели да поставе на чело председницу, која жели да уђе у НАТО“, рекао је Лавров.
Чињеница да истовремено саботирају рад у формату 5+1 (на решавању питања у Придњестровљу) сведочи о тежњи САД и Европе да створе „другу Украјину“.
Запад је такође „покушао и покушава то да уради у вези са Грузијом“. Министар је високо оценио чињеницу да се грузијска влада, као одговор на невиђени притисак, и даље руководи националним интересима.

О савезницима у ОДКБ

Пакт о ненападању који је Кијев недавно предложио Минску је „забаван и показује креативност кијевског режима“.
„Већ сам о томе говорио када ме је Александар Григорјевич (Лукашенко) примио у Минску. Он савршено увиђа апсолутну бесмисленост, чак не само бесмисленост, већ отворену провокацију таквих приступа“, рекао је шеф руске дипломатије.
Што се тиче осталих савезника, Русија још није затражила помоћ у оквиру ОДКБ и планира да сама заврши специјалну операцију у Украјини.

О односима са Кином

„Додирне тачке су веома скромна карактеристика“ сарадње са Пекингом, уверен је Лавров. Билатералне везе између земаља су „квалитетније од војних савеза у класичном смислу, најбоље у свим годинама постојања СССР-а, Кине и Русије“.
„Кина ће неизбежно почети да смањује зависност, али ће јој бити потребно више времена да се створе паралелни инструменти за заштиту од америчке самовоље“, додао је министар.
Истовремено, Американци се активно супротстављају Кини у међународним трговинским и финансијским организацијама. Али сада земље БРИКС-а могу да претендују на ту количину акција и гласова, да ће то окончати доминацију Сједињених Америчких Држава, закључио је министар.

О Зеленском и преговорима

Лавров је подсетио да су управо западне колеге одбиле да преговарају и да су натерале Кијев да се повуче из преговарачког процеса.
„Штавише, баш у тренутку када се, као што знате, коначно указала прилика да се то реши политичким путем. Али Кијеву, наравно, нису дозволили“, нагласио је Лавров.
У овом тренутку нико не покушава да убеди кијевску страну да је потребно да се врати преговорима са Москвом, нико није замерио украјинском председнику Владимиру Зеленском, када је он више пута „у веселом расположењу“ изјавио да не разуме ко доноси одлуке у Русији и са ким треба да разговара.
Истовремено, према речима Лаврова, сам Зеленски се осећа као несамостална фигура и схвата да се њиме манипулише.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала