- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Како је Пентагон обликовао Холивуд - једна од тема ДОК#5 фестивала који почиње вечерас

© Фото : Уступљено СпутњикуКадар из филма "Мој друг Томи"
Кадар из филма Мој друг Томи - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Колики је утицај Пентагона и ЦИА у обликовању холивудских и телевизијских сценарија, како живе бескућници у Грчкој, због чега је савремени рад постао чудовиште које прождире само себе, зашто је Џони Деп краљ култа – неке су од тема документарних филмова из селекције ДОК#5 фестивала који почиње вечерас.
Међународни фестивал дугометражног документарног филма ДОК #5, који се одржава од 2. до 5. фебруара у МТС дворани, приказаће, премијерно за српску публику, филмове разнородне тематике - од филмских портрета Сесарије Еворе, Џонија Депа и принцезе Дајане до разоткривања тајни Холивуда и иновативних израза у домаћем документарном филму.
За овогодишње издање фестивала, насталог са идејом да публици понуди најновија остварења из области документарног филма, уметнички директор Игор Тохољ каже да представља нешто сведенији, али фокусиранији програм с обзиром на теме и ауторске идеје.
Поред неколико филмских портрета значајних стваралаца из различитих уметничких дисциплина, као што су филмови “Цесариа Евора” или “Џони Деп: Краљ култа” или биографски филм о принцези Дајани, Тохољ истиче и опомињуће филмове, попут “Лова на китове” или “Феминистичког одговора” који отварају тему насиља као једну од константи савременог света.
© Фото : Уступљено СпутњикуКадар из филма "Језик птица"
Кадар из филма Језик птица - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Кадар из филма "Језик птица"
На фестивалу ће бити приказана и остварења попут “Језика птица” који представља ироничан преглед историје покушаја успостављања комуникације са птицама, као и “Срећан радник или како је посао саботиран” који - говорећи о изгарању на послу, бескрајним састанцима и празним маркетиншким фразама који су отели смислен рад - поставља питање како смо стигли довде.
Фестивал отвара духовит, генерацијски филм о сексуалном сазревању “Мој пријатељ Томи” младог канадског аутора нашег порекла Нема Станковића.
© Фото : Уступљено СпутњикуДокументарни есеј “Мавена” Андрије Лекића
Документарни есеј “Мавена” Андрије Лекића - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Документарни есеј “Мавена” Андрије Лекића
Публици ће и ове године бити представљена и селекција дебитантских филмова Ентер Док, из које се, према речима селектора, посебно издваја визуелно иновативни интроспективни документарни есеј “Мавена” Андрије Лекића. Будући да је реч о такмичарској селекцији, у оквиру Ентер Дока биће додељене две награде: награда публике и награда жирија публике који је састављен од три љубитеља филма који ће гласати за најбољи дебитантски филм.
Емир Кустурица уручио Душану Ковачевићу награду Дрво живота - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
КУЛТУРА
Завршен „Кустендорф“: Дрво живота Душану Ковачевићу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала