- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Завршен „Кустендорф“: Дрво живота Душану Ковачевићу

© Фото : Спутњику уступио фестивал "Кустендорф"Емир Кустурица уручио Душану Ковачевићу награду "Дрво живота"
Емир Кустурица уручио Душану Ковачевићу награду Дрво живота - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
Пратите нас
Уручењем награде „Дрво живота“ драмском писцу и академику Душану Ковачевићу и доделом награда најбољим филмовима у такмичарском програму вечерас је у Дрвенграду завршен 16. Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“.
„Мајсторство владања вештином трансформације у филмској драматургији чини Душана Ковачевића идеалним лауреатом награде за будуће филмове, признања које прошлост преображава у будућност“, наведено је у образложењу награде „Дрво живота“.
„Та награда има двојако значење и једну причу која је налик на филмове Емира Кустурице - поприлично разбарушена у смислу да се он игра. Када кажем двојака, мислим да је с једне стране за животно дело, за све што сте урадили, а с друге стране представља његову оптимистичку идеју да додељује награду људима који још нешто могу да ураде. Подржава вас у смислу да можете да направите још нешто уколико имате воље. Све се то сједињује у тој награди“, изјавио је Ковачевић за Спутњик.

„Ко то тамо пева“ у част Душана Ковачевића

Поред омажа посвећеног стваралаштву овог прослављеног аутора, у сали „Проклета авлија“, последње вечери „Кустендорфа“, наступио је ансамбл Народног позоришта у Београду.
Они су извели тачку из балета „Ко то тамо пева“, насталог на основу Ковачевићевог сценарија за истоимени филм, на музику Војислава Вокија Костића и у кореографији и режији Сташе Зуровца.
© Фото : Спутњику уступио фестивал "Кустендорф"Балет "Ко то тамо пева" у извођењу ансамбла Народног позоришта у Београду
Балет Ко то тамо пева у извођењу ансамбла Народног позоришта у Београду - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Балет "Ко то тамо пева" у извођењу ансамбла Народног позоришта у Београду

Златно јаје израелском филму

Главна награда фестивала, „Златно јаје“ додељено је израелској редитељки Тал Кантор за анимирани филм „Писмо свињи“. „Сребрно јаје“ отишло је у Монголију, редитељки Дулми Пурев-Очир за филм „Снег у септембру“, а „Бронзано јаје“ припало је мађарској редитељки Ани Ђимеши за филм „Африкат“.
Најпоетичнијим филмом проглашено је узбекистанско остварење „Касета“ у режији Миртемира (Темура) Муротова, док је награда публике припала Иранцу Хамидрези Гасемију за „Поветарац“.
© Фото : Спутњику уступио фестивал "Кустендорф"Додељене награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје
Додељене награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Додељене награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје
Одлуку је донео жири који су чинили: италијанска редитељка Сузана Никјарели, глумац Славко Штимац и израелски продуцент, редитељ и сценариста Давид Ној.
Фестивал „Кустендорф“ одлучио је да додели и Специјално признање редитељки из Србије Александри Лазаровски за филм „Више од живота“.
Директор фотографије Владан Радовић и професор камере, стручњак за визуелне ефекте и визуелни уметник Иван Шијак доделили су награду „Вилко Филач“ директору фотографије Евану Марагкоудакису за остварење „На Ксерксовом трону“ (Грчка) у режији Еви Калојиропулу.
Традиционално, на затварању фестивала наступио је фолклорни ансамбл „Светозар Марковић“ из Крагујевца.
© Фото : Спутњику уступио фестивал "Кустендорф"Доделом награда завршен 16. Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф"
Доделом награда завршен 16. Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2023
Доделом награда завршен 16. Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф"

Уметност изнад свега

Под слоганом „Уметност изнад свега“, од 25. јануара у Дрвенграду је приказано 27 филмова, од тога 14 у такмичарском програму.
Своја остварења представили су студенти и млади аутори из Мађарске, Србије, Русије, Узбекистана, Израела, Грчке, Чешке, Ирана, Словачке, Монголије и Швајцарске.
Радионице су одржали гости „Кустенодрфа“ Сузана Никјарели, Паоло Вирци и Паоло Фјоре Анђелини из Италије, Грегорио Грациозо из Бразила и Чије Хајакава из Јапана, након пројекција својих филмова.
Иван Шијак - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
КУЛТУРА
Сарадник чувеног редитеља: Михалков је увек имао јасну идеју шта хоће од филма /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала