- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Поступци САД настављају колонијалну традицију да потчине друге и живе на њихов рачун

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Поступци САД настављају колонијалну традицију да потчине друге и живе на њихов рачун, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу за Спутњик.
Министар је, говорећи о „ексклузивности“ Американаца, назвао то колонијалним традицијама, да потчине све и живе на рачун других.

„Сви сада веома пажљиво посматрају у којим облицима се ова ексклузивност релизује, а она се одвија преко тежње да све потчине и извуку још једну економску корист, на рачун експлоатације других, како не би допустили кризу, која може постати веома озбиљна по америчку економију“, оценио је Лавров.

САД желе да економски потисну Европу

Министар оцењује да у америчке планове улази и економско потискивање Европе и да је тај процес већ у току.

„Нема сумње да је паралелно економско сузбијање Европе улазило у планове оних код којих живи свест о екслузивности своје земље и потреби да је учине и оставе сувереном у целом свету. Макрон (француски председник Емануел) и Шолц (немачки канцелар Олаф) су управо почели јавно да исказују забринутост поводом закона које су Американци усвојили у борби против инфлације, а који су, заправо, усмерени на то да се производња пребаци у САД и тај процес је већ почео“, рекао је Лавров.

Он је подвукао да немачка индустрија иде тамо где има повластица, а повластице су једнозначно дискриминаторне и усмерене на подривање европске индустрије.
„Ето екслузивности на делу“, закључио је Лавров.

Америка доларом крши границе пристојности

Дипломата је такође рекао да су идеје различитих земаља о повећању трговине у националним валутама условљене дејствима САД, које својим доларом крше све границе пристојности.
Он је подсетио да председници Аргентине и Бразила већ разматрају могућност стварања своје билатералне валуте, а отишли су још даље и предложили да се осмисли валута за све државе Латинске Америке и Кариба.

Нобелова награда за поштовање суверенитета других земаља

Министар је у шали поручио да ће предложити за Нобелову награду за мир оног ко у акцијама Запада пронађе поштовање суверенитета других држава.
„Они (западни политичари) су велике демократе, као што је познато. Али, они демократију схватају као своје право да свима намећу своје поимање демократије. Чим са њима кренеш да разговараш о неопходности демократских приступа међународним питањима, они не испољавају никакав ентузијазам“, сматра Лавров.
Дипломата је подсетио да се у Повељи Уједињених нација „помиње главни принцип, најдемократскији од свега и да је тамо написано да су УН засноване на сувереној једнакости држава“.
Према његовим речима, Запад не поштује неутралност држава у развоју и практично свакодневно врши притисак на оне које се још нису придружиле санкцијама против Русије.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
РУСИЈА
Лавров: Русија је у центру геополитичке битке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала