- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Односи Русије и Кине ─ превазилазе војни савез

© Depositphotos.com / RyzhovЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
Пратите нас
Односи Русије и Кине по квалитету су више од војног савеза, они немају ни ограничења ни граница, у њима нема забрањених тема, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу за Спутњик.

„Тачке додира су веома скромна карактеристика наших односа. Већ у нашој декларацији пише да су, упркос томе што не стварамо војни савез, наши односи квалитетнији од војних савеза у класичном смислу. И немају ни ограничења, ни граница, ни забрањених тема“, објаснио је Лавров.

Он је додао да се за све године постојања СССР-а, Кине и Руске Федерације заједнички интерес се види у развоју на основу националних планова „у оквиру постојећих норми међународне трговине“.
Лавров је додао и да Сједињене Америчке Државе у оквиру своје конфронтације са Кином блокирају рад органа за решавање спорова у оквиру Светске трговинске организације.
„Рад органа СТО за решавање спорова блокиран је управо зато што Кина побеђује Америку на њеном терену и по њеним правилима, и има пуно право да захтева компензацију коју ће јој органи за решавање спорова СТО сигурно доделити ако САД дозволе тим органима да раде“, објаснио је министар.
Према његовим речима, Американци једноставно блокирају именовање нових чланова овог органа на постојеће упражњене позиције. Тамо нема кворума, чисто бирократски, то је совјетско-партијски приступ у најгорем смислу те речи. То се дешава већ дуги низ година“, додао је шеф руске дипломатије.
Кина је већ почела да смањује зависност од западних финансијских механизама, приметио је руски министар.
„Позитивних особина (глобализације) више нема... Ми нисмо били тако дубоко уроњени у овај систем као Кина. Бар у смислу обима америчких хартија од вредности које су Кинези, по мом мишљењу, куповали за билион и по. Стога је дубина кинеске уроњености у садашњи систем, наравно, неупоредива са нашим, али чињеница да ће Кина неминовно почети да смањује ову зависност, а узгред, већ је почела да смањује ову зависност, за мене несумњиво постоје сви докази у вези са тим, а Кини ће требати више времена да створи паралелне инструменте и механизме који ће је... заштитити од самовоље САД, као главног менаџера светске валуте и финансијско-трговинског система у овој фази“, објаснио је он.
Министар је додао да ће, међутим, новим механизмима и инструментима бити потребно време да се ажурирају како би се избегли велики економски шокови, с обзиром на међусобну повезаност привреде Сједињених Америчких Држава и Кине која се мери у билионима.
„Али процес не само разматрања, већ и тражења начина за формирање нових механизама је почео. И иде у правцу, могло би се рећи, фрагментације глобалних механизама, јер све док се глобални механизми асоцирају са САД и сателитима, они више нису глобални, они служе једној групи држава“, закључио је Лавров.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
РУСИЈА
Лавров: Русија у центру геополитичке битке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала