Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија

Вучић три пута поновио: Никада нећу признати независно Косово и нисам за Косово у УН

Пратите нас
Скупштина Србије завршила је вечерас расправу на чијем је дневном реду Извештај о преговарачком процесу са институцијама привремене самоуправе у Приштини, од 1. септембра 2022. до 15. јануара 2023, а наставак је сутра од 11 часова. Председник Александар Вучић обратио се посланицима и представио политику Србије за Косово и Метохију у 10 тачака.
Садржај
11:10 02.02.2023
Вучић представио политику Србије за КиМ у 10 тачака
Наша политика биће, нагласио је Вучић:
1. Да по сваку цену сачувамо мир и стабилност, да не одговарамо на провокације осим ако животи људи и имовина не буду угрожени. Мир и стабилност нису парола, то враћа и доноси живот у Србију и омогућава нам да сачувамо опстанак нашег народа.
2. Упорно истрајавање на формирању ЗСО, за права нашег народа и политичко организовање на територији КиМ.
3. Безбедност за Србе на Косову и Метохији. Због тога се боримо за мир.
4. Бољи живот за наш народ на Косову и Метохији. Много новца и инвестиција дајемо.
5. Србија ће да преговара и разговара и о најлошијим папирима. Разговори и преговори о свим кључним питањима важним за сарадњу Срба и Албанаца.
6. Очување виталних националних и државних интереса. Наставићемо да чувамо своју војну неутралност. Очување нашег самосталног и независног одлучивања. Да не идемо по мишљење ни у Вашингтон, ни у Москву ни у Брисел. Поштовање Устава Републике Србије.
7. Наш животни интерес је да останемо на европском путу. Мање од 43 одсто људи је за улазак у ЕУ али то ме неће натерати да кажем оно што би било лоше за Србију. Европски пут значи и инвестиције и стандард за Србију, и плате и пензије. Тај пут нам је потребан и због тога што данас живимо у другачијој реалности, окружени смо земљама у НАТО-у или је НАТО у њима, на КиМ је НАТО.
8. Раст Србије, енергетика, храна и војска, при чему је храна веома важна, војска мора да буде снажнија два и три пута него што је данас, јер је сачувала наш народ на КиМ, развој здравства нам је потребан у које морамо више да улажемо.
9. Одлука зашто сам се руководио тиме да настављамо разговоре, а ништа нисам потписао, нема нигде парафа, али због младих у нашој земљи, потребне су нам инвестиције, фабрике, технолошких паркова… да их задржимо овде.
10. Имамо програм Србије 2025, упркос свим кризама просечне плате ће 2025. године прећи 1.000 евра и стићи ћемо неке земље ЕУ и то ће нам враћати људе.
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:52 02.02.2023
Скупштина је завршила расправу, наставак је сутра у 11 часова.
20:11 02.02.2023
Вучић је рекао да је Курти у Приштини покренуо цео талас демонстрација као и да ће извести студенте на улицу не би ли кренуо у офанзиву како би Србија одустала од ЗСО. Он је поручио да је штета која је данас у парламенту направљена Србији је толико велика, да је никад неће разумети.
„Имали смо прилику да представимо своју земљу као земљу која зна шта ради, као земљу одговорних људи. „Никада нећу разумети чему оно дивљаштво данас. Била је организована зла намера., изјавио је Вучић.
Додао је и да нас чека тешко време, као и да ћемо морати да разговарамо са Албанцима.
17:54 02.02.2023
Никада нећу признати независно Косово и нисам за Косово у УН, рекао је Вучић, одговарајући на тврдње Мирослава Алексића како није рекао да је против чланства Косова у УН. Вучић је ту реченицу поновио три пута.
17:49 02.02.2023
Посланик Мирослав Алексић објавио је да посланичка група Народне странке напушта седницу Скупштине јер су "слушали флоскуле Александра Вучића"
17:17 02.02.2023
Министар спољних послова Ивица Дачић, који борави у Вашингтону, осудио је понашање појединих опозиционих странака током седнице Скупштине Србије истичући да би оне требало да буду опозиција владајућим структурама, а не државним интересима Србије.
Дачић је новинарима након Молитвеног доручка у Вашингтону рекао да је говор председника Србије Александра Вучића у Скупштини био одговоран, свеобухватан и да је дао одговоре на сва питања која занимању грађане и народне посланике.
Према његовим речима, амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је Вучића уочи седнице Скупштине, јер сви знају да ће председник Србије Вучић бити изложен великим унутрашњим и спољашњим притисцима.
„Данашње сцене које су се могле видети унутар Скупштине наносе велику и дубоку штету Србији и њеним интересима, а то је да народ буде јединствен“, рекао је Дачић.
16:23 02.02.2023
Ако је француско-немачки споразум толико добар, зашто нам велика петорка заврће руку, рекла је посланица Милица Ђурђевић Стаменковски и позвала Вучића да затражи од Мађарске да спречи улазак Косова у НАТО.
„Ако сте спремни да одбаците свако слово овог ултиматума, ја се више нећу бавити политиком, обећавам вам, не треба ми никакав политички поен“, рекла је она и показала мајицу са натписом „Нема предаје“.
15:47 02.02.2023
Говорећи о захтевима за увођење санкција Русији, Вучић је казао да смо „издржали 350 дана без последица, политичких и економских. То значи да је то политика са ставом и држаћемо се те политике колико год будемо могли“
15:42 02.02.2023
Испред Скупштине Србије окупила се група грађана на протесту захтевајући да парламент не подржи потписивање француско-немачког споразума, нити било којег другог који би на било какав начин представљао признање тзв. независног Косова или му омогућило чланство у УН.
Окупљенима су се обратили председник покрета "Љубав вера нада" Немања Шаровић, који је рекао да је ово најчуднија седница парламента свих времена и оценио да је фарса. Окупљенима се обратио и Срђан Шкоро из покрета "Побуна".
15:40 02.02.2023
Постоји итекако идеја да Косово приме у НАТО. Ми не можемо да будемо за неке земље неко ко ће да доноси њихову одлуку, али Косово за нас није држава. Разумеју они шта су урадили овој земљи, али неће да нас чују. Када говорите о територијалном интегритету Украјине, коју Србија подржава јер поштује Повељу УН и чува свој интегритет, ја им кажем да не говоре о територијалном интегритету Косова, јер нико то у Србији не може да слуша. Данас сте велики заштитници територијалног интегритета Украјине, а лагано сте срушили територијални интегритет Србије на Косову и Метохији. Многи то не желе да чују и зато нам је потребна одговорна политика и да идемо у разговоре, иначе ћемо бити згажени, казао је Вучић.
15:34 02.02.2023
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СРБИЈА
Вучић о санкцијама Русији: Изабрали смо добру политику - до сада нисмо трпели последице
15:31 02.02.2023
Да ли ћемо да уђемо скоро у Европу, не верујем. Не због нас, они хвале наше реформе, неће због односа у ЕУ, тамо нико неће нове чланове, Украјина ће да инсистира, пошто знају да њих не могу да приме, неће моћи ни нас, додао је председник Србије
15:31 02.02.2023
Важно је да будемо на европском путу, ма колико сам не могу да поднесем њихове неистине. У европарламенту написали су да су запрепашћени због великог раста руских инвестиција. Питао сам их да ми наведу само једну, пошто су написали у множини. А онда добијем одговор „Видео сам постер“ на путу од аеродрома ка Скупштини о руско-српским везама. Волео бих да има руских инвестиција, рекао је Вучић.
15:28 02.02.2023
Вучић је навео да, када је у питању спољна политика, Србија не жели да одустане од ње, осим ако нису угрожени витални интереси наше земље.
„А процењујем да још нису угрожени. До сада нисмо трпели последице, што говори да смо изабрали добру политику“, рекао је Вучић.
15:22 02.02.2023
На позиве за сарадњу са НАТО, Вучић каже да је војну неутралност изгласала Скупштина и да народ мисли да његову земљу и небо треба да чува наша војска, а не НАТО.
„Због безбедности Срба на КиМ морамо да имамо добар однос са НАТО, да молимо Кфор да сузбије нечије жеље и да се понашају одговорно. Не мислим да је наш интерес да улазимо у НАТО, не само због оног што се догодило 1999. Наравно да треба да сарађујемо, да од непријатеља правимо пријатеље. То је наше опредељење и не верујем да ће се мењати“, рекао је Вучић.
15:21 02.02.2023
Наравно да је наш интерес у ЕУ, али ми имамо и других интереса и због КиМ и других виталних и националних интереса због којих морамо са нашим традиционалним партнерима да имамо добре односе, рекао је председник Србије Александар Вучић, коментаришући позиве појединих посланика да се уведу санкције Русији.
13:44 02.02.2023
Посланици су се вратили у клупе и настављено је обраћање посланика
13:43 02.02.2023
После краћег Вучићевог говора, настављено је надвикивање посланика
13:33 02.02.2023
Седница је настављена.
13:31 02.02.2023
Посланици су и даље испред говорнице, гурање и кошкање је престало, а председник Скупштине Владимир Орлић позива их да се врате на своја места.
13:26 02.02.2023
Посланици се међусобно гурају и кошкају испред говорнице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала