- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бриселски „театар“ у Кијеву: Већ виђени напади на Русију

© AFP 2023 / Virginia MayoЗаставе Украјине и ЕУ
Заставе Украјине и ЕУ  - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Пратите нас
У Кијеву се одржава самит ЕУ – Украјина, где ће се, кажу за Спутњик руски експерти, разматрати дежурне и већ виђене теме: осуда Русије, даља војна помоћ Кијеву, могуће пуноправно учешће војске НАТО у сукобу, нови пакет санкција Русији, разни трибунали који би судили Русији и коришћење замрзнутих руских средстава за обнову Украјине.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ и четрнаест кључних европских комесара допутовали су у Кијев.
На свом Твитер налогу, Борељ је написао да доласком у Кијев, Европска унија преноси најснажнији сигнал подршке свим Украјинцима.

Демонстрирање моралне и политичке подршке Кијеву

Како каже за Спутњик водечи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука и војни експерт Константин Блохин, циљ одржавања овог самита је демонстрирање моралне и политичке подршке Кијеву.
„Они желе да покажу Кијеву да их Запад не оставља на цедилу и да ће наставити да подржава Украјину. Такође, одржавањем самита желе да покажу да се наводно не плаше Русије. На овом догађају, они планирају да осуде поступке Русије, пружају подршку Украјини и разговарају о њиховој заједничкој борби против наше земље“, објашњава саговорник Спутњика.
Руски политиколог Јуриј Светов слаже се да је самит Европска унија-Украјина догађај на ком ће западне земље пре свега пружити речи подршке Украјини.
„Овим самитом почињу догађаји на којима се искључиво окупљају противници Русије који покушавају да изврше притисак на руску државу и приморају је да прихвати услове Украјине. Због тога је у Кијев и допутовала Урсула фон дер Лајен са својим комесарима, као и представници различитих земаља света“, констатује наш саговорник.
Међутим, што се тиче Украјине, према речима научног сарадника Центра за европске студије на Московском државном институту за међународне односе (МГИМО) Артјома Соколова, ова држава ће се на самиту трудити да покаже да је ситуација на фронту под контролом.
„Кијев треба да покаже да се оружје које му испоручују западне земље користи у праве сврхе и да корупција која представља велики проблем за украјинску владу, у овом случају, нема значајног утицаја на ове испоруке. Односно, задатак Украјине је да покаже да се држи, да наставља да обавља свој посао и да је војна помоћ овој земљи и даље неопходна“, објашњава саговорник Спутњика.

Војна помоћ Украјини и осуде Русије

Према речима Светова, осим осуђивања Русије, једна од главних тема на самиту биће нова војна помоћ украјинској држави.
„Американци планирају да разговарају о оружју. Сада је на реду испоручивање ракета већег домета и авиона, као и учествовање у украјинском сукобу не само страних плаћеника, него пуноправне војске НАТО. Осим тога, покренуће се тема и о разним трибуналима који би судили Русији. Није искључена могућност да руску државу чак неће позвати да испуни десет услова Зеленског, који ће, по свему судећи, бити одобрени од стране Европске уније и Алијансе“, објашњава стручњак.
Међутим, што се тиче војне помоћи, не искључује се могућност да Кијев неће критиковати неке од европских земаља, међу којима је и Немачка, да не испоручују довољно оружја.
„Сједињене Америчке Државе врше притисак на земље Европске уније. И то је показала ситуација са тенковима „леопард“. Њиховом притиску се државе могу одупирати само неко време. Због тога, на самиту ће се свакако чути захтеви Кијева према Европљанима – да повећају испоруку војне помоћи њиховој држави“, констатује саговорник Спутњика.
На питање зашто председник Украјине Владимир Зеленски верује да Американци и колективни Запад желе добро Украјини и њеном народу, иако испоруке нових количина наоружања само продужавају агонију те земље, Блохин каже да их украјински лидер сматра савезницима.
„Зеленски, као и сва украјинска елита, желе и јуре да постану део Запада, део НАТО. И њих сматрају пријатељима“, наглашава наш саговорник.
Подсетимо, дан раније у Кијеву су одржани састанци представника Европске комисије и владе Украјине. Најављен је нови пакет финансијске помоћи и проширење украјинске војне мисије за обуку. Очекује се да ће на самиту бити речи и о новим санкцијама Русији и коришћењу замрзнутих руских средстава за обнову Украјине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала