Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти изгубио компас: Шест тачака за формирање ЗСО - директно супротстављање Западу

© Sputnik / Теодор АнастасијевићБарикаде, Косово и Метохија
Барикаде, Косово и Метохија - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Пратите нас
Аљбин Курти је изгубио политички компас и сва је прилика да ће ускоро бити смењен са власти, јер провоцира стрпљење својих западних ментора. Коначна омча око врата Куртију би могла бити изношење шест тачака за формирање ЗСО, које нису у складу са западним захтевима, оцена је Перка Матовића из Центра за националну политику.
У исто време док се у српском парламенту одржава посебна седница Скупштине о Косову, и скупштина и Приштина је окупила своје посланике, којима је Аљбин Курти излистао његових шест услова за формирање Заједнице српских општина, иако је дневним редом било предвиђен да ће се расправљати о преговорима Приштине са Београдом и о француско-немачком предлогу.

Шест тачака пример непоштовања Запада

Курти је на седници рекао да Заједница која је произашла из договора који су предводили Ивица Дачић и Хашим Тачи (Бриселски споразум из 2013. године), мора имати одређене услове и набројао њих шест. Међу њима је и да ЗСО не може да буде ван косовског устава али и да ће њено формирање уследити тек након постизања коначног споразума.
Перко Матовић из Центра за националну политику каже да је Аљбин Курти потпуно изгубио политички компас и почиње да губи апсолутну подршку Запада.
„Наше прихватање или неприхватање немачко-француског споразума из тог разлога уопште неће више бити релевантно, с обзиром да он својим потезима тај план одбија. Свака од шест тачака у својој сржи крше тачке Бриселског споразума које нама одговарају и то неће бити добро прихваћено од западних партнера,“ уверен је Матовић.

Куртију се дрма фотеља

Из тих разлога, сматра наш саговорник, на Косову ће сигурно доћи до промене режима и да ће уједињена опозиција вероватно предвођена Рамушем Харадинајем формирати нову власт.
„Она ће затим прихватити све захтеве које Запад има, што значи да ће се ЗСО формирати по ономе како пише у Бриселском споразуму и да ће се након тога разговори наставити о потенцијалном споразуму,“ верује Матовић.
Матовић оцењује такође да иза студентских протеста који се у Приштини одржавају против формирања ЗСО, а који служе да покажу Западу да јавност Косова „не дозвољава“ Куртију да потише формирање ЗСО, стоје разноразни кланови и структуре сумњивог порекла.
„То је јефтина пропаганда на коју неће нико пасти и на то се не треба пуно обазирати,“ сматра Матовић.
Наш саговорник подсећа да је Запад Куртију јасно ставио до знања да без формирања ЗСО ништа неће бити могуће тако да се намеће закључак да се Приштина у овој ситуацији понаша неконструктивно јер не жели да испуни основни захтев својих савезника, пре свих Америке.

Куртијеве тачке за формирање ЗСО

Курти је иначе изнео следеће тачке за формирање ЗСО:
1. Мора бити у складу са Уставом и важећим законима.
2. Заједница не може бити једнонационална, мора да промени назив и може да служи само за хоризонталну сарадњу општина по Закону о локалној самоуправи.
3. Права националних мањина и одговарајући механизми заштите треба да буду засновани на принципу реципроцитета између две државе.
4. Пре оснивања Заједнице, нелегалне структуре на северу да буду угашене и сво нелегално оружје предато.
5. Заједница је део коначног споразума и спроводи се након међусобног признавања.
6. Председник Србије повлачи писма упућена чланицама ЕУ поводом неприхватања Републике Косово у ЕУ.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СРБИЈА
Курти изнео шест услова за формирање ЗСО
Приштина - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СРБИЈА
Студенти приштинског Универзитета организују марш против ЗСО
 Посебна седница Скупштине Србије о КиМ - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СРБИЈА
Десет тачака Србије за одбрану Косова: Западу ово може да се не свиди али то су – црвене линије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала