- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Не обарати кинески аеростат“: Бајден се сложио, Пентагон објаснио и зашто

© AP Photo / Alex BrandonШеф Пентагона Патрик Рајдер
Шеф Пентагона Патрик Рајдер - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Пратите нас
Улазак кинеског аеростата у амерички ваздушни простор представља кршење међународног права, али сам балон не представља претњу по људе на земљи, изјавио је портпарол Пентагона Патрик Рајдер.

„Знамо да је балон нарушио ваздушни простор САД и међународно право што је недопустиво“, рекао је Рајдер, истакавши да је реч о „обавештајном балону“ који у овом моменту не представља „физичку или војну претњу људима на земљи“.

Како је истакао, кинески аеростат тренутно се налаз у централном делу САД и креће се ка истоку. Балон се налази на висини од око 20 километара и, по речима Рајдера, има могућност да маневрише.
Сједињене Америчке Државе не обарају аеростат који се налази у ваздушном простору земље страхујући да би то могло да доведе до жртава на земљи, додао је портпарол Пентагона.

„Не могу да коментаришем величину балона, али је довољно велики да бисмо могли да проценимо да би потенцијално поље пада било велико и да би то потенцијално угрозило цивиле, њихове животе и имовину“, рекао је Рајдер.

По његовим речима, америчка војска пажљиво прати кретање кинеског аеростата изнад земље и у овој фази не сматра да он представља било какву војну претњу.
„Наша процена у овој фази је да балон не представља војну или физичку претњу људима на земљи. Наставићемо да га пратимо. Према нашим проценама, аеростат ће се вероватно налазити изнад територије САД неколико дана. Настављамо да анализирамо и разматрамо могуће опције за деловање“, прецизирао је портпарол Пентагона.
Рајдер је саопштио да је Вашингтон на више нивоа изразио Пекингу забринутост у вези са инцидентом, те да је упознат са објашњењем које је дала кинеска страна.

Бајден се сложио са Пентагоном

Портпаролка Беле куће Карин Жан Пјер саопштила је да се амерички председник Џо Бајден сложио са мишљењем војске да не би требало обарати кинески аеростат због ризика по људе на земљи.
„Тражио је од војске да му предоче опције. Шеф Пентагона Лојд Остин и председник Комитета начелника штабова Марк Мили, као и шеф Северне команде су се изјаснили за то да се не предузимају мере због ризика по безбедност људи на земљи“, казала је портпаролка, истакавши да је безбедност грађана приоритет за Бајдена.
Раније је Министарство иностраних послова Кине саопштило да се кинески аеростат озбиљно удаљио изван предвиђене путање услед ветра, те да Пекинг жали што се нашао изнад САД. Портпаролка Министарства иностраних послова Кине Мао Нин је позвала да се не спекулише на тему „кинеског шпијунског аеростата“.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
СВЕТ
Стејт департмент потврдио: Блинкен одлаже посету Кини због „шпијунског аеростата“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала