- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пентагон: Открили смо и помно пратимо кинески шпијунски балон /видео, фото/

© AP Photo / Larry MayerПентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати
Пентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Пратите нас
Пентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати, али је Бела кућа саветовала да војска не покреће акцију обарања.
Балон, за који високи амерички званичници тврде да припада Кини, први пут је примећен у среду.
Портпарол Пентагона, генерал Патрик Рајдер саопштио је да је америчка влада открила и помно прати балон за надзор на великој висини који се тренутно налази изнад континенталног дела Сједињених Држава.
Последњи пут је потврђено да је балон примећен на небу изнад Билингса у Монтани, али његова тренутна локација није откривена.
На састанку у среду којим је командовао амерички министар одбране Лојд Остин, највиши војни званичници разговарали су о томе како да реагују у вези са балоном и обавестили Белу кућу о његовој локацији, уверавајући их да не представља претњу по летелице због велике висине на којој лети.

"Америчка влада је открила и прати извиђачки балон који се тренутно налази изнад континенталног дела САД. У овом тренутку балон лети на висини која значајно премашује границу за комерцијалне летове и не представља ни војну и физичку претњу за становништво", рекао је Рајдер.

Војска САД још увек разматра опцију обарања летелице, преноси РТ.
„Тренутно процењујемо да овај балон има ограничену вредност из перспективе прикупљања обавештајних података изнад онога што Кина може да уради другим средствима", рекао је високи званичник америчке одбране на брифингу за новинаре.
„Ипак, предузимамо све неопходне кораке заштите од прикупљања осетљивих информација страних обавештајних служби“, додао је он.
Министарство одбране је саопштило да је уверено да балон припада Кини, а амерички званичници су у комуникацији са Пекингом јер све опције остају на столу у погледу наредних корака.
Пекинг није преузео одговорност за балон. Инцидент се догодио неколико дана уочи планираног путовања америчког државног секретара Ентонија Блинкена у Пекинг, прве посете на тако високом нивоу Кини од 2020. године.
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
СВЕТ
Кина се огласила поводом тврдњи Пентагона о „шпијунском балону“: Спекулације не доприносе решењу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала