Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Скупштина Србије усвојила Извештај Владе о преговарачком процесу о КиМ /видео, фото/

© AP Photo / Darko VojinovicСкупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Пратите нас
Посланици Скупштине Србије прихватили су вечерас Владин „Извештај о преговарачком процесу са институцијама привремене самоуправе у Приштини, од 1. 9. 2022. до 15. 1. 2023.“. Председник Србије Александар Вучић рекао је на седници да Србија треба да одржи баланс, сачува виталне интересе српског народа на КиМ и не дозволи улазак тзв. Косова у УН.
Посланици Скупштине Србије прихватили су вечерас Владин „Извештај о преговарачком процесу са институцијама привремене самоуправе у Приштини, од 1. 9. 2022. до 15. 1. 2023.“. За Извештај су гласала 154 посланика, против је било 23, а девет није гласало.
У извештају се истиче да Београд неће одустати од захтева да ЗСО буде хитно формирана и да ће Влада Србије и убудуће бити усредсређена на непосредну заштиту безбедности српског народа у покрајини и српских националних интереса.
Српска страна ће наставити, да кроз мировну политику активног учешћа у преговарачком процесу онемогући било какав основ приштинској страни за малициозно и лажно приказивање Србије као неконструктивног и "реметилачког фактора" у региону.
Оцењује се и да су Београд у протеклом периоду посредници ЕУ и други релевантни међународни субјекти окарактерисали као конструктивну страну у свим кризним ситуацијама.
Такав приступ заснован на спремности на компромис зарад мира у региону свих грађана на простору КИМ, много је утицао да решење свих ситуација буду у интересу српске стране, закључује се у извештају.
Председник Србије Александар Вучић поручио је раније данас у парламенту да Србија треба да одржи баланс, сачува виталне интересе нашег народа на КиМ и не дозволи улазак Косова у УН, као и да то сматра победом наше земље.
„Да не дозволимо улаз Косова у УН, верујем да то можемо, а свакако нећемо ми бити ти који ће то дозволити неком другом. За оне следеће нисам сигуран. А, можда нас и Бог погледа, па неки бољи и одговорнији дођу. Како ствари стоје, плашим се да би могло да буде много пута горе“, рекао је Вучић.
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је можда било грешака у преговорима о Косову и Метохији у протеклом периоду, али да „трка“ за покрајину није почела ни 2012. ни 2000. ни 90-их, већ много раније.
Он је на критике Александра Јовановића Ћуте из посланичке групе „Заједно-Морамо“ да се 20 година лоше преговара о КиМ, рекао да је посланик можда у праву, али да треба имати у виду почетне позиције у трци и да су противници били 20 метара пред циљем, а ми 80 метара удаљени.
„Паметни људи у Србији то разумеју и могу да цене шта је реално и шта није. Постоје ствари којима сте ограничени и које не можете да промените“, рекао је Вучић.
Вучић се осврнуо и на позиве Борка Стефановића да се уведу санкције Русији, речима да је „Србија изабрала свој пут слободарске и независне политике“.
Да, ми плаћамо цену због неувођења санкција у међународним односима. Дакле кошта, не мало, али докле нас не кошта виталних интереса, морамо да чувамо нашу политику која мора да буде самостална и слободарска. Ако не будемо то могли, ја ћу доћи и рећи да не можемо“, рекао је Вучић.
„То је политика државних органа Србије и ми морамо да чувамо наше одлуке. Ако ћемо да мењамо стратешке одлуке после три дана, онда нешто није у реду са нама. Да ли ће притисци по том питању бити све тежи, немам апсолутно дилему“, рекао је Вучић.
Вучић је рекао да никада ни са ким није преговарао о опстанку на власти, нити да ће преговарати са било ким, јер га интересује само опстанак и напредак Србије. Он је то казао одговарајући посланицима који су навели да са међународним представницима „увек испреговара за себе останак на власти, а за грађане КиМ све већу неизвесност“.
Председник Србије је истакао да грађани треба да разумеју да није увек питање онога шта на неком папиру о КиМ стоји, већ и да је важно питање политичког момента и околности и живота око нас, и шта је то што можемо да урадимо у датим околностима.
„Неретко као ној набијамо главу у песак“, рекао је Вучић.
„Кажу преговараш већ 10 година, а да није преговора морали бисмо да признамо независно Косово. Околности нам не иду на руку, нисам за замрзнути конфликт и не мислим да је то решење, напротив“, рекао је Вучић.
Он је додао и да Србија није у атлантским интеграцијама и да не жели у НАТО, већ љубоморно чува своју војну неутралност.
„Србија се налази на европском путу, а што се атлантских интеграција тиче, Србија не жели у НАТО. Србија жели да чува љубоморно своју војну неутралност и да јача. Постоји разлика између евроинтеграција и атлантских интеграција“, нагласио је председник.
Вучић је на питање Милице Ђурђевић Стаменковски из Српске странке Заветници да ли парламент намерава да усвоји јасну стратегију у преговорима, рекао да не сме да се понаша неодговорно и да не подиже црвене линије како коме падне на памет.
„Иако сте ми небројено пута говорили да не смем да јавно кажем да нисам за признање независног Косова и да не подржавам његово чланство у УН, када сам то урадио ви сте сада причу проширили на друге институције“, рекао је он то на захтев Милице Ђурђевић Стаменковски да се изјасни о томе да ли је за улазак тзв. Косова у Интерпол или Унеско
С тим у вези, Вучић је нагласио да је личним разговорима са бившим јапанским премијером Шинзом Абеом и Мађарима спречио да тзв. Косово уђе у Унеско.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
СРБИЈА
Вучић: Запад слањем тенкова Украјини ујединио руски народ као нико пре /видео/
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СРБИЈА
Вучић три пута поновио: Никада нећу признати независно Косово и нисам за Косово у УН
 Посебна седница Скупштине Србије о КиМ - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СРБИЈА
Десет тачака Србије за одбрану Косова: Западу ово може да се не свиди али то су – црвене линије
Део посланика опозиције у Скупштини Србије изнео транспаренте - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
СРБИЈА
Инцидент у Скупштини, опозиција прекинула Вучићево обраћање /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала