- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова одреаговала на изјаве Шолца о „Северном току“: Чини се да Берлин има шта да крије

© AP Photo / Danish Defence Command via APМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток"
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да се на основу изјава немачког канцелара Олафа Шолца о истрази експлозија на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ стиче утисак да Берлин има шта да крије.
Шолц је током разговора са грађанима Марбурга у Хесену упитан зашто Немачка не објављује информације о кривцима за саботажу на гасоводима „Северни ток“, рекавши да ће Берлин изнети своје претпоставке о одговорнима када буду постојали докази, те да неће спекулисати на ту тему.
„Став који су немачке власти првобитно заузеле у вези са истрагом саботаже на гасоводима 'Северни ток' и 'Северни ток' приметно је противречан. С једне стране, званични Берлин чврсто изражава одлучну заинтересованост да се идентификују организатори и извршиоци терористичких напада. Такав став се може само поздравити. С друге стране, стварни поступци Немачке у контексту овог међународног инцидента покрећу оправдана питања и сумње у искреност изјава“, рекла је Захарова.
Она је напоменула да су немачке власти од момента експлозије на гасоводима две недеље одуговлачиле са почетком званичне истраге тог злочина. Генерално тужилаштво Немачке покренуло је истрагу тек 10. октобра 2022. године.
„Према писању немачких медија, усмереност немачких власти на потпуну тајност информација у вези саботажа на гасоводима 'Северни ток' и 'Северни ток 2' почиње да изазива незадовољство код многих представника различитих немачких политичких странака и снага у које је тешко посумњати да имају благонаклон однос према Русији. Генерално, стиче се утисак да Берлин има шта да крије. Изјава немачког канцелара Шолца од 2. фебруара 2023. године је симптоматична – он заправо већ мора да се оправдава“, оценила је Захарова.
Како је додала, „читава ова прича је још једна манифестација лицемерја Запада“.
„Када треба оптужити Русију, то се ради муњевито, без икакве истраге, без доказа, и то у добро познатом стилу 'врло вероватно'. Када постоје директни или индиректни докази о лошим потезима савезника, а никако не може да се измисли 'руски траг', западне престонице заузимају позу непоколебљивих заговорника закона, принципа претпоставке невиност само како би сакрили шокантну истину“, додала је Захарова.
Раније је британски лист „Тајмс“ објавио да немачки експерти претпостављају да је експлозије на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ могла да реализује једна западна земља.
Терористички напади догодили су се 26. септембра, истовремено на два руска гасовода који извозе гас у Европу – на „Северном току 1“ и „Северном току 2“. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“ саопштила је да је дошло до великих оштећења и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о планираној диверзији. Главно тужилаштво Русије покренуло је кривичну истрагу о делу међународног тероризма.
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2023
РУСИЈА
Медији: Немачка верује да је Запад учествовао у терористичком нападу на „Северне токове“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала