- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: САД затвориле део ваздушног простора над којим лети кинески аеростат

© AP Photo / Larry MayerПентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати
Пентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Федерална управа за цивилну авијацију САД у суботу је обуставила рад три аеродрома и затворила простор у низу области у државама Северна и Јужна Каролина, преноси телевизијски канал Еј-Би-Си.
Према наводима телевизије, одлука је донета на основу „иницијатива у сфери националне безбедности“.
Исту информацију пренео је и телевизијски канал Фокс њуз.
Еј-Би-Си је раније, позивајући се на америчке званичнике, пренео да Сједињене Америчке Државе анализирају могућност да оборе кинески аеростат који се налази у њиховом ваздушном простору када се буде нашао изнад Атлантског океана.
Према речима извора који су упознати с овим плановима, власти намеравају да сачекају да се аеростат нађе изнад Атлантика, након чега ће покушати да га оборе и да његове остатке извуку из воде.
За то ће, вероватно, бити потребно затворити део ваздушног простора изнад САД током спровођења операције, како би се заштитили цивили, наводе извори.
Представник Пентагона је раније саопштио да је изнад САД уочен обавештајни балон. Он је долетео из правца Алеутских острва преко територије Канаде и стигао до државе Монтана.
Кретање балона прати Команда ваздухопловно-космичке одбране Северне Америке (NORAD). Америчка војска сматра да аеростат припада Кини, али до сада није покушавала да обори балон због ризика да он падне на насељено место.
Пентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
СВЕТ
САД намеравају да оборе кинески аеростат када се нађе изнад Атлантика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала