- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД намеравају да оборе кинески аеростат када се нађе изнад Атлантика

© AP Photo / Larry MayerПентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати
Пентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе анализирају могућност да оборе кинески аеростат који се налази у њиховом ваздушном простору када се буде нашао изнад Атлантског океана, преноси телевизијски канал Еј-Би-Си позивајући се на америчке званичнике.
Према речима извора који су упознати с овим плановима, власти намеравају да сачекају да се аеростат нађе изнад Атлантика, након чега ће покушати да га оборе и да његове остатке извуку из воде.
За то ће, вероватно, бити потребно затворити део ваздушног простора изнад САД током спровођења операције, како би се заштитили цивили, наводе извори.
Процена америчких власти је да уређајем управља Кина уз помоћ шпијунских сателита.
У суботу, како наводи телевизијски канал, аеростат је уочен у близини града Шарлот у Северној Каролини.
Председник САД Џозеф Бајден је изјавио да америчка администрација намерава да реши ситуацију у вези с присуством кинеског аеростата у америчком ваздушном простору.
Представник Пентагона је раније саопштио да је изнад САД уочен обавештајни балон. Он је долетео из правца Алеутских острва преко територије Канаде и стигао до државе Монтана.
Кретање балона прати Команда ваздухопловно-космичке одбране Северне Америке (NORAD). Америчка војска сматра да аеростат припада Кини, али до сада није покушавала да обори балон због ризика да он падне на насељено место.
Министарство иностраних послова Кине је саопштило да, док год не буду разјашњени сви детаљи, спекулације о „кинеском шпијунском аерострату“ неће допринети решавању тог питања. Министарство је саопштило да се балон озбиљно удаљио с утврђене маршруте услед јаког ветра, те да Пекинг жали што се аеростат нашао изнад територије САД.
Шеф Пентагона Патрик Рајдер - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
СВЕТ
„Не обарати кинески аеростат“: Бајден се сложио, Пентагон објаснио и зашто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала