- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Порука из Црне Горе: Сињајевином да шетају стада, а не да је гази војничка чизма /фото, видео/

© Фото : Спутњику уступио Милан СекуловићПланина Сињајевина
Планина Сињајевина - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Грађанска иницијатива “Сачувајмо Сињајевину” позвала је грађане Црне Горе да им се сутра придруже у протестној акцији због НАТО вежбе на Сињајевини, с поруком да не желе војни полигон на тој планини.
Милан Секуловић из те организације потврдио је за Спутњик да се на Сињајевини, већ други дан одржава војна вјежба, и да се на планини налази око 200 НАТО војника који имају увјежбавају спасавање и скијање, а све то упркос обећању премијера Црне Горе Дритана Абазовића да на овој планини неће бити никаквих војних вјежби.

“Активисти НВО “Сачувајмо Сињејевину” посматрали су вјежбу НАТО војника, међу којима скоро и да нема војника из Црне Горе. Срели смо се са групом словеначких војника. Ми познајемо овај терен и он мора бити сачуван. Не можемо се ослонити на обећања политичара, који кажу, па забораве, па говоре како се нама не може објаснити да су два и два четири. Знамо ми добро да су два и два четири”, каже Секуловић за Спутњик.

Он истиче да су политичари олако дали обећање да на Сињајевини неће бити војног полигона али их стварност демантује.
“Политичари су обећавали да неће бити војног полигона на Сињејевини, да би добили политичке поене, а видимо сада НАТО војнике на планини. У мају је планирана нова војна вјежба, па можемо очекивати хаубице, тенкове, а сада имамо само као фину шетњицу НАТО војника. Ми одавде шаљемо апел да се одлука о војном полигону дефинитивно укине, јер нећемо дозволити да се ова земља и ова планина затрују.”, поручује Секуловић за Спутњик.
© Фото : Спутњику уступио Милан СекуловићПланина Сињајевина
Планина Сињајевина - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Планина Сињајевина

Данас "само" шетају, а сјутра и минобацачи

Грађанска иницијатива "Сачувајмо Сињајевину" изражава најоштрији протест због одлуке Министарства одбране да на Сињајевину пошаље преко 200 НАТО војника.

"Још једном се показало да се обећањима из Владе не може вјеровати, јер прво су рекли да војног полигона неће бити, потом да никаквих војних активности неће бити, а сада покушавају да нам баце прашину у очи и убиједе нас да неће бити никаквих ватрених гађања. Прекршите два обећања, а очекујете да вјерујемо у треће? За шта Ви нас сматрате?

Министар Филип Аџић тврди да неће бити ватрених гађања, чиме демантује премијера Дритана Абазовића да неће бити никаквих војних активности, данас ћете да “само” шетате, а сјутра? Сјутра ћете рећи да минобацачи не штете животној средини у стилу Предрага Бошковића. Не каже наш народ узалуд “пусти муву на нос, она хоће у уста”, данас хоћете да нам откинете мали прст, а сјутра руку из рамена. Сигурно је и то за добро нас и нашег потомства?”, пише у обраћању НВО Сачувајмо Сињејевину јавности.
“Као што је Јанко Вукотић нама оставио у аманет и на понос Бојну Њиву, тако ми желимо да онима после нас оставимо здраву и еколошку Сињајевину.
Скандалозни су и непоштени покушаји појединаца да оспоре искреност наших намјера у одбрани Сињајевине. Скандалозни! Покушаји да нас прогласите за анти све и свашта су приземни, и нељудски, ми смо јасно про Сињајевина и про еколошка Црна Гора и тачка. Минимум наших захтјева је поништавање одлуке о војном полигону и проглашавање Сињајевине за регионални парк природе.
Зато позивамо све грађане који су у прилици да нам се у суботу придруже на Сињајевини и заједно поручимо да не желимо војни полигон на Сињајевини. Ми у празна обећања не вјерујемо за разлику од појединаца који себе називају чуварима, али су вечерас удобно смјештени у својим кућама и храбро нападају оне који су вечерас на Маргити да истински чувају Сињајевину!”, поручују из НВО Сачувајмо Сињајевину.
© Фото : Спутњику уступио Милан СекуловићПланина Сињајевина
Планина Сињајевина - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
Планина Сињајевина
Саопштење потписују Милан Секуловић, Новак Томовић, Зоран Кнежевић, Персида Јовановић, Миодраг Мијо Ракочевић, Радош Рашо Вучинић.
Домаћини који издижу на Сињевину, и на њене обронке, попут Небојше Церовића из Тушине, још раније за Спутњик су поручивали да су против тога да се војни полигон направи на овој планини, чији пашњаци могу прехранити на стотине хиљда оваца и говеда.
У предходне двије године еколошки активисти, мјештани, организовали су више протеста против изградње војног полигона на Сињејевини.
НАТО војници на Сињајевини - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
РЕГИОН
Ексклузивни снимци са црногорске планине! 200 НАТО војника у дубоком снегу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала