- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сенатор: Кинески балон се приближио америчкој војној бази, главном месту стелт авиона

© AP Photo / Larry MayerПентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати
Пентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
Пратите нас
Кинески обавештајни балон приближио се војној бази „Вајтмен“ у Мисурију, која се налази у центру САД, написао је на Твитеру сенатор државе Мисури Ерик Шмит. То је главно место базирања бомбардера Б-2 „спирит“.
Он је додао да је апсолутно невероватна идеја да се балон приближава бази и да ниједан Американац са тако нечим не треба да се помири.
Гувернер Мисурија Мајк Парсон навео је на Твитеру да од Беле куће није добио податке у вези са кинеским балоном који пролеће изнад територије те савезне државе.

"Нисмо чули никаква објашњења нити планове о његовој ликвидацији", рекао је Парсон и додао да ће остати у контакту са Националном гардом и снагама безбедности како би се осигурача безбедност грађана Мисурија.

Представник Пентагона је раније саопштио да је изнад САД примећен обавештајни балон и да војска сматра да припада Кини. О ситуацији је информисан председник САД Џозеф Бајден.
Вашингтон је био у контакту с Пекингом тим поводом. Војска се није усудила да обара балон због ризика за цивиле, а како је саопштио Пентагон, објекат не представља опасност у ваздуху.
Портпаролка Министарства иностраних послова Кине Мао Нин је позвала да се не спекулише на тему „кинеског шпијунског аеростата“.
Из Министарства иностраних послова Кине је саопштено да се аеростат, који је примећен изнад територије Сједињених Америчких Држава, озбиљно удаљио изван предвиђене путање услед ветра, те да Пекинг жали што се нашао изнад САД.
Пентагон је уочио нешто за шта верује да је балон за надзор на северу Сједињених Америчких Држава и помно га прати - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2023
СВЕТ
САД : Још један кинески балон изнад Латинске Америке
Шеф Пентагона Патрик Рајдер - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2023
СВЕТ
„Не обарати кинески аеростат“: Бајден се сложио, Пентагон објаснио и зашто
.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала